Vezeték nélküli szenzorhálózatok egy barlangi alkalmazási lehetősége - Muladi Beáta; Csépe Zoltán (2011)
Observation of cave climate is one of the most important bases of researches on caves. Today's modern cave researches require the exact measuring of some clima components during longer time monitoring in character. There are many kinds of instruments and methods used for the task. Very often, the cave climate and conditions raise strict requirements in the use of instruments. In case of a measure system the most difficult task is assuring the 'időszinkron' measurement. In many cases they use a wired sensor network which assures the 'időszinkron' work of different sensors. However, in many cases it is not possible to expand a wired network. Today's modern technical instruments make it possible to place a wireless sensor network in caves – considering how electromagnet waves travel in caves. Planning and building up of a network like this is a complex task. We have made a wireless measure system. The sensors are cheap and easy to use. The instruments provide an appropriate amount of data in a given moment from different places which helps to check changes in temperature of complete caves or karsts. We have tried out the measure system in Mecsek hills, in Trió cave of Szuadó valley. In this article we are presenting and showing the measure system, the expansion of cave network and its first results. A barlangi klíma megfigyelése a barlangok kutatásának egyik legfontosabb alapja. A mai korszerű barlangkutatás megkívánja a klíma egyes komponenseinek pontos mérését, hosszú időn keresztül, monitoring jelleggel. Az ehhez használható műszerek és módszerek sokfélék. A barlangi klíma és körülmények sok esetben szigorú követelményeket támasztanak a műszerekkel szemben. Legnehezebb feladat egy mérő rendszer esetén az időszinkron mérés biztosítása. A legtöbb esetben vezetékes érzékelő hálózatot használnak, amely biztosítja az egyes érzékelők időszinkron működését. Sok esetben azonban nem lehetséges vezetékes hálózatot kiépíteni. A mai korszerű informatikai eszközök lehetővé teszik azt, hogy vezeték nélküli mérő hálózatot telepítsünk barlangba - figyelembe véve az elektromágneses hullámok barlangbeli terjedési sajátságait, egy ilyen hálózat tervezése és építése összetett feladat. Készítettünk egy barlangi környezetben használható vezeték nélküli mérő rendszert. A szenzorok alacsony költségűek, valamint egyszerű a kezelhetőségük. Ezek a műszerek megfelelő mennyiségű adatot biztosíthatnak egy adott időpillanatban különböző területekről, mely lehetővé teszi komplett barlangokban vagy akár a karszt kisebb területein a hőmérséklet változásának figyelését. A mérő rendszert a Mecsek-hegységben, a Szuadó-völgy Trió- barlangjában próbáltuk ki, cikkünkben a mérőrendszert, a barlangi hálózat kiépítését és első eredményeit mutatjuk be.