A pragmatikai annotáció kontextusfüggősége nagy nyelvi modell esetében Felszólító alakok funkcióinak annotálása huBert modellel - Szécsényi Tibor; Virág Nándor (Szegedi Tudományegyetem TTIK, Informatikai Intézet Szeged, 2025)
Természetes nyelvi szövegekben a pragmatikai jellemzők annotálása során nagy kontextust kell figyelembe venni. Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, hogy egy pragmatikai jellemző automatikus annotálása során milyen hatással van a rendelkezésre álló kontextus nagyságának a változása. A vizsgálat egy olyan korpuszon történt, melyen rendelkezésre állt egy manuálisan rögzített pragmatikai annotáció a felszólító alakok funkcióinak kategorizálására. A korpusz segítségével a huBert base nagy nyelvi modellt finomhangoltuk az annotációs feladat elvégzésére, és megvizsgáltuk, hogy a modell az annotálás során milyen mértékben támaszkodik a rendelkezésre álló kontextusra. A kontextuális hatást kétféleképpen vizsgáltuk: a tanítószekvenciák hosszának változtatásával hogyan befolyásolja a modell összesített pontosságát; illetve az annotálandó elemek szekvencián belüli elhelyezkedése milyen hatással van az annotáció pontosságára.
Keywords: Nyelvek és irodalom