Budapest Időgép - Biszak Sándor (DIGITÁLIS BÖLCSÉSZET, 2018)
Budapest Időgép A történeti térképészet online és digitális újdonsága, új kutatási eszköze a hálózaton a nemrég elindult projekt, a Budapest Időgép (https:==hungarica na.hu=hu=budapest. idogep=). A szolgáltatás egymásra vetített különböző korú térképekkel és hozzájuk kapcsolt, georeferált levéltári adatok tömegével fényképekkel együtt mutatja be Budapest újabb kori történelmének geográfiai dimenzióit. A műhelytanulmány néhány példával bemutatja, milyen különleges felhasználásai lehetségesek a Budapest Időgép-szolgáltatásnak. Kulcsszavak: történeti földrajz, digitális térképek, georeferálás, időgép, Budapest Időgép ------------------- Budapest Time Machine The Budapest Time Machine (Budapest Időgép, https:==hungaricana.h u=hu=budapest. idogep=) is a recent project that offers innovative ways to use historical maps as a research tool. The web service contains overlapping maps from different periods with attached, geospacial, archival materials and photographs. These data present the recent history of Budapest and its geographic dimensions. This study demonstrates novel ways in which this resource can be used for research purposes. Keywords: historical geography, digital maps, georeferencing, time machine, Budapest Time Machine