Hátrányos helyzetű tanulók digitális oktatása a koronavírus okozta iskolabezárás idején - Kende Ágnes; Messing Vera; Fejes József Balázs (Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Szeged, 2021)
A koronavírus terjedésének megállítása érdekében bevezetett digitális oktatás vélhetően számos akadályba ütközött a hátrányos helyzetű tanulók esetében. Ugyanakkor ennek részleteiről hazai viszonylatba még alig rendelkezünk információkkal. Kutatásunk célja az volt, hogy a hátrányos helyzetű tanulók célcsoportjára fókuszálva 2020 tavaszán feltárjuk a digitális oktatás első hónapjának tapasztalatait. Elemzésünk alapja egy online kérdőív, amelyet 425 pedagógus töltött ki. A kérdőíven alapuló elemzést iskolaigazgatókkal és roma, vagy roma közösségeket támogató civilszervezetek vezetőivel készült interjúk egészítik ki. Feltételezéseinknek megfelelően a hátrányos helyzetű tanulók nagyobb arányban maradtak ki a digitális oktatásból. A megfelelő tanulási tér és az önálló tanulásoz szükséges képességek hiányát az internetelérés és az IKT- eszközök hiánynál is nagyobb arányban említették akadályként a pedagógusok. A kistelepülésen élő hátrányos helyzetű és roma tanulók helyzete különösen aggasztónak tűnik. Amennyiben nem szakadt meg a kapcsolat az iskola és a tanuló között, a digitális oktatás a fenti okok miatt akkor sem valósult meg; a hátrányos helyzetű tanulók gyakran csupán papíron, heti rendszerességgel kaptak tanulnivalót és feladatokat. Szülői segítség nélkül vélhetően nem tudtak megfelelően tanulni, fejlődni ebben az időszakban. Eredményeink alapján a online oktatás következményeként az oktatási egyenlőtlenségek növekedése prognosztizálható hazánkban.
Keywords: Társadalomtudományok; Oktatástudomány; Általános oktatás (benne képzés, pedagógia, didaktika); Oktatás: rendszerek és intézmények, oktatás és tanulás; ICT az oktatásban és a tanulásban