Mi, testnevelési tanárnők egy szakma kollektív női identitásának kialakítása - Bodnár Ilona (2007)
A nőtörténetírás fontos kutatási területe a nők megjelenése az egyes foglalkozásokban, a női szakmai identitás feltárása. Ennek a publikációnak is ez a célja: bemutatni a két világháború között a Testnevelési Főiskolán diplomát szerzett tanárnők munkáját. A kor vezető szakmai folyóiratában, a Testnevelési Tanárok Közlönyében 1933 és 1944 között megjelent cikkeiket elemezve feltárjuk véleményüket a szakma gyakorlásáról, az iskolai leánytestnevelésről és a nők sportolásáról.