Optimista sportoló, pesszimista dohányzó? középiskolások egészségmagatartásának vizsgálata az optimizmus/pesszimizmus tükrében - Hamvai Csaba (Iskolakultúra, 2011)
Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, hogy vajon az egészséges szokásokkal (fizikai aktivitás, egészséges étrend követése) élő serdülők optimistábbak-e, mint azok, akik ilyeneket nem végeznek, és hogy a káros, egészségtelen szokásokkal (dohányzás, alkoholfogyasztás) élők pesszimistábbak-e, mint azok, akik nem így élnek. Az eredmények azt jelzik, hogy a fizikai aktivitást végző, az egészséges étrendet követő személyek optimistábbak a többiekhez képest. Azok a lányok, akik nem isznak alkoholt, szintén optimistábbak azokhoz képest, akik alkoholt fogyasztanak. A pesszimizmus esetében csupán egy szignifikáns hatást találtunk: a dohányzóknak magasabb a pesszimizmusuk, mint a nem dohányzóknak.