Iskolai kötődés társas jóllét, tanulmányi eredmény és motiváció hatása - Vona Gabriella (2018)
Kutatásomban arra voltam kíváncsi, hogy milyen tényezők befolyásolják az általános iskolások iskolai kötődését. Vizsgálatomban két nyolcadikos és egy hetedikes osztály tanulóit vizsgáltam meg, a három osztály közül az egyik ének-zenei tagozatos osztály volt. Megmértem az iskolai kötődésük, a társas jóllétük és az iskolai motivációjuk mértéket, ezen felül pedig megkérdeztem a tanulmányi átlagukat és az ezzel való elégedettségüket. Az eredményeim azt mutatják, hogy minél motiváltabb, annál jobban kötődik az iskolájához. A kötődés és az átlag, illetve a kötődés és társas jóllét közötti, már szakirodalomban bizonyított, pozitív kapcsolatot nem találtam a mintában. Vizsgálatom alapján a hetedik osztályosok motiváltabbak és jobban is kötődnek iskolájukhoz, mint a ballagó osztályok.