Verbális munkamemória funkciók bipoláris zavarban, szkizoaffektív zavarban és szkizofréniában - Rudics Emese; Must Anita (2018)
Kutatásom célja a bipoláris, szkizoaffektív és szkizofrén páciensek verbális munkamemória működésének vizsgálata volt. Szakdolgozatomban kitértem továbbá a fonológiai hurok, komplex verbális munkamemória és az információk hosszú távú memóriából történő felidézésének működésére a három betegcsoportnál. A vizsgálatban összesen 26 fő vett részt, 12 férfi, és 14 nő volt. Az előzetes diagnózisok alapján a bipoláris csoportot 10 fő, a szkizoaffektív csoportot 7 fő, míg a szkizofrén csoportot 10 fő alkotta. A minta átlagéletkora 43,54 év volt (SD = 10,54). A vizsgálat során Előre és Fordított számterjedelem tesztet, Hallási mondatterjedelem tesztet, Kategória- és Betű fluencia tesztet, valamint Raven-féle Standard Progresszív Mátrix tesztet alkalmaztam. Eredményeim alapján nem mutatkozott szignifikáns különbség a bipoláris, szkizoaffektív és szkizofrén páciensek verbális munkamemória teljesítményében, a fonológiai hurok működésében és az információk hosszú távú memóriából történő felidézésében. Szignifikáns különbség volt megfigyelhető a három betegcsoport komplex verbális munkamemória teljesítményében. Összességében a kutatásban vizsgált három csoport verbális munkamemória funkciói között nem volt szignifikáns különbség, kivéve a komplex verbális munkamemória működést.
Keywords: Bölcsészettudományok