A szubjektív alvásminőség és a kiégés közötti összefüggések vizsgálata az X generációban - Mészáros András; Csábi Eszter (2018)
A kutatás célja a szubjektív alvásminőség és a kiégés összefüggéseinek vizsgálata volt az X generáció körében, illetve a szubjektív alvásminőség és a kiégés hátterében álló tényezők feltárása. Az online kérdőíves vizsgálatban 116 személy, 48 (41,4 %) férfi és 68 (58,6 %) nő vett részt (M = 43,31 év, SD = 4,081). A kutatásomban felhasznált kérdőívek: Pittsburgh Alvásminőség Index, Maslach Kiégés Kérdőív, Connors-Davidson Reziliencia Skála, WellBeing Index, Spielberger-féle Állapot- és Vonásszorongás Kérdőív, a Beck Depresszió Kérdőív, Élettel Való Elégedettség Skála, Napszaki Aktivitásmintázat Kérdőív, Standford Fáradtság és Álmosság Skála. Pittsburgh Alvásminőség Index alapján a résztvevők 25 %-nál rossz a szubjektív alvásminőség, illetve Maslach Kiégés Kérdőív alapján 9,5 %-nál állapítható meg a kiégettség. A szubjektív alvásminőség és a kiégés között közvetlen szignifikáns korrelációt nem találtam. A regresszóanalízisek alapján az alvás szubjektív megítélése összefüggésbe hozható a depresszióval, az élettel való elégedettséggel, és a rezilienciával, illetve a kiégés Maslach-féle dimenziói a vonásszorongással, a jólléttel, és a rezilienciával.
Keywords: Bölcsészettudományok