TiO2-dal bevont polimer membránok fotokatalitikus aktivitásának és felületi tulajdonságainak vizsgálata - Mészáros György Attila; László Zsuzsanna; Kovács Ildikó (2018)
Szakdolgozatom készítése során azt vizsgáltam, hogy a szűrésre használt polimer membránok tulajdonsága, hogyan változik meg felületi előkezelés hatására. Az utóbbi időben egyre több kísérletezés folyik a nagyhatékonyságú oxidációs eljárások membránszűréssel való kombinálásának területén. A nagyhatékonyságú eljárások közül, a heterogén fotokatalízist választottam TiO2 felhasználásával. A katalizátorral borított membránok stabilitását és tisztíthatóságát, különböző szennyező anyagokkal történő reakciójaként figyeltem. Az általam használt módszerek közé tartozik az oldatok zavarosságának, abszorbanciájának és felületi szabadenergiájának mérése, állapotának visszanyerése. Eredményeim kiértékelése során, meghatároztam miként változik a membránok fluxusa a felület módosításának hatására. Ebből következtettem az eltömődésének mechanizmusára és a membrán szerkezetének esetleges megváltozására. Továbbá arra a következtetésre jutottam, hogy a TiO2 fotokatalitikus reakciójával nem csak festékeket és adalékanyagokat tudunk megbontani, hanem olajjal szennyezett membránokat is képesek vagyunk megtisztítani.
Keywords: Természettudományok; Natural sciences