Jégmentesítés környezetkímélő technológiával kalcium-magnézium sók előállítása és felhasználása /

Az évek során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az utakon legrégebben és legelterjedtebben alkalmazott jégmentesítő só, a nátrium-klorid, különféle mértékben negatívan befolyásolja a természeti és az épített környezetet egyaránt. A nátrium-klorid szinte kizárólagos használata által okozott hátrányok f...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Muhel Dorka
További közreműködők: Halász János (Témavezető)
Dokumentumtípus: Szakdolgozat
Megjelent: 2018
Kulcsszavak:környezetbarát
jégmentesítés
olvadáspont-csökkentés
bepárlás
kristályosítás
Tárgyszavak:
Online Access:http://diploma.bibl.u-szeged.hu/73164
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Az évek során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az utakon legrégebben és legelterjedtebben alkalmazott jégmentesítő só, a nátrium-klorid, különféle mértékben negatívan befolyásolja a természeti és az épített környezetet egyaránt. A nátrium-klorid szinte kizárólagos használata által okozott hátrányok felismerése ösztönözte az új alternatívák keresését az utak, valamint autópályák jégmentesítéséhez. Manapság számos új típusú síkosság mentesítő anyag áll a rendelkezésünkre oldat és szilárd formában is, önmagában vagy mechanikai érdesítő anyagot (pl. őrölt mészkövet, zeolitot) tartalmazó keverékként. Ezek közé az alternatív jégmentesítő anyagok közé tartozik a kalcium-klorid, a magnézium-klorid, a kalcium-acetát, a magnézium-acetát, valamint a kalcium-magnézium-acetát (CMA) is. Előállításuk azonban drágább, mint a nátrium-kloridé, ezért ezen termékek gyártástechnológiájának fejlesztése jelentős mérnöki és gazdasági kihívást jelent. Ezért fontos feladat a konkrét kémiai reakció megvalósítása mellett a sóoldatok bepárlási és kristályosítási eljárásainak gazdaságos technológiai megvalósítása. Diplomamunkám fő témájaként a kalcium-klorid keverékek - azaz kalcium-klorid és különböző adalékanyagok - bepárlásának, illetve kristályosításának körülményeit tanulmányoztam, valamint a kalcium és magnézium sók felhasználását és előállítását vizsgáltam. Laboratóriumi körülmények között vizsgáltam, hogy kalcium-klorid oldat esetén a különböző mennyiségben hozzáadott adalékanyagok hogyan viselkednek magas hőmérséklet hatására és ezen anyagok hogyan befolyásolják a folyamatok lefutását. A kapott adatok alkalmasak lehetnek laboratóriumi mérések tervezéséhez, ami az üzemesítéshez vezető út következő állomása.