"Nekem ez a kedvenc lemezem, bocsánatot kérek." autentikusságkoncepciók vizsgálata a táncházmozgalom vonós zenészeinek körében - Dudás Anna Zsófia (Táj és Népi Kultúra, 2023)
Kutatásomat a táncházakban muzsikáló, hivatásos és nem hivatásos, vonós népzenészek körében végeztem. Érdeklődésem középpontjában az autentikussággal kapcsolatos diskurzus áll: a táncházmozgalom számára ez a többletjelentésekkel felruházott fogalom szolgál mérceként – bizonyos esetekben minőségjelzőként – az archív népzenei felvételek, napjainkban készített népzenei adaptációk vagy színpadi műsorok, előadók értékeléseinek kapcsán. Az autentikusságról való gondolkodás vitákat inspirál a zenészek körében, laikus és tudományos igénnyel egyaránt, úgy formális, mint informális kontextusban, hivatalos én nem hivatalos fórumokon. A téma relevanciáját mutatja, hogy a zenészekkel folytatott beszélgetéseim során spontán módon is kibontakoztak autentikusságról való viták, amiket több esetben beszélgetőtársaim kezdeményeztek – így néhány zenésztársam véletlenszerűen vált egyben adatközlőmmé is. Kutatói pozíciómra reflektálva fontosnak tartom megemlíteni, hogy érdeklődésem népzenei előképzettségemből fakad és a táncházmozgalom köreiben eltöltött néhány évem során felmerülő kérdései inspirálták e dolgozat első problémafelvetéseit. Kutatásom során azt tapasztaltam, hogy a hitelességet illetően nincsen egységes konszenzus, sokkal inkább egy diskurzus folyik, aminek a hangszerjáték is lehet egy eszköze. Számomra azért bizonyult érdekesnek az autentikusságkoncepciók vizsgálata, mert e központi fogalmat, éppen reflektálatlanságából fakadóan, sokszínű értelmezések és viszonyulások jellemzik.