Emberi és animális lét határán megjegyzések Franz Kafka Az átváltozás című elbeszéléséhez - Mihály Csilla (Animalia eBooks, 2024)
Franz Kafka a klasszikus modernitás azon szerzői közé tartozik, akiknek műveiben különösen jelentős szerepet játszanak az állatfigurák. A tanulmány Az átváltozással, az író egyik legismertebb és legeltérőbb szempontok alapján értelmezett elbeszélésével foglalkozik. Arra a kérdésre keres választ, hogy ténylegesen megtörténik-e Gregor rovarrá változása, s ha igen, a létrejött lény megfeleltethető-e egy konkrét állatfajnak. Az értelmezés nyilvánvalóvá teszi, hogy Gregor mindvégig megőrzi emberi vonásait, ahogyan az is könnyen belátható, hogy a sajátos emberi-animális kreatúra csak fikcionálisan létező teremtmény, a valóságra nem vetíthető vissza és egyetlen állattal sem azonosítható ellentmondásmentesen. A dolgozat amellett érvel, hogy Gregor tényleges szerepe az emberi és állati létezés határán a mű konstrukciós elveinek segítségével, az életből való kiválás kívánásával, a halál elfogadásának belátásával magyarázható kielégítő módon. Franz Kafka was one of the classical modern authors who gave strikingly prominent roles to animal figures in his works. This paper focuses on The Metamorphosis, one of the most famous and most controversially interpreted of the writer's narratives. The paper seeks to answer whether Gregor's transformation into an insect takes place in actuality and, if so, whether this creature can be identified with a specific animal species. The analysis infers that Gregor retains his human traits throughout the novella and that the specific human-animal creature that emerges is a fictional creature not reducible to reality and not identifiable without contradiction with any real animal. The paper argues that Gregor's actual role on the borders of human and animal existence can only be satisfactorily explained through the constructive principles of the work and by the insight of the acceptance of death and the withdrawal from life.