What is judicial populism? - Bencze Mátyás (Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Szeged, 2024)
A bírói populizmus nem újkeletű jelenség, azonban tudományos igényű vizsgálata csupán a 2010-es évek közepétől indult meg, nem függetlenül a politikai populizmus látványos terjedésétől, ami közvetlen vagy közvetett úton a bírói magatartást is befolyásolja. Ez a tanulmány fogalmi tisztázást kíván nyújtani, mivel a különböző jogi kultúrákban szocializálódott szerzők eltérő jelentéstartalommal használják a "bírói populizmus" kifejezést, a társadalomtudományi kutatások viszont igénylik azt, hogy világosan körülhatároljuk azokat a bírói magatartásokat, amelyek a populizmus megnyilvánulásai, és elkülönítsük azokat más bírói megnyilvánulásoktól (például egy populista kormányzatnak történő behódolástól, vagy a bírák bíróságon kívüli politikai szerepvállalásától). A tanulmány amellett érvel, hogy a bírói populizmus fő jellemzője egy sajátos "közvetítetlenség": a bíró közvélemény vélt vagy valós nyomásának hatására átlépi a jogi érvelés támasztotta korlátokat. A populista bírói magatartás egyaránt megnyilvánulhat a döntések tartalmában és stílusában.
Keywords: Társadalomtudományok; Jogtudomány