Examination of the redox status of calves during the milk feeding period in a Hungarian large-scale dairy farm

During the milk feeding period (from birth to weaning, generally for 60-70 days), calves receive feed milk or milk replacer rich in both protein and energy. Young animals show intense physical development and growth. Intensive oxidative metabolic processes, inadequate antioxidant defense system, oxi...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Hejel Péter
Jurkovich Viktor
Sobiech Przemysław
Wysocka Dominika
Kiss Gerda
Horváth Blanka
Könyves László
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2020
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 66
Kulcsszavak:Takarmányozás - szarvasmarha, Tej - minőség, Élelmiszervizsgálat - tej
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/82157
LEADER 01920nab a2200301 i 4500
001 acta82157
005 20231009095008.0
008 231009s2020 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Hejel Péter 
245 1 0 |a Examination of the redox status of calves during the milk feeding period in a Hungarian large-scale dairy farm  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Hejel Péter 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2020 
300 |a 26-31 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 66 
520 3 |a During the milk feeding period (from birth to weaning, generally for 60-70 days), calves receive feed milk or milk replacer rich in both protein and energy. Young animals show intense physical development and growth. Intensive oxidative metabolic processes, inadequate antioxidant defense system, oxidative stress can develop, which adversely affects the health and productivity of calves due to its cell-damaging effects. This justifies continuous monitoring of the redox status of the animals during the calf rearing period for early detection of oxidative stress. This may provide a basis for targeted antioxidant treatments to reduce calf disease-related losses. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Takarmányozás - szarvasmarha, Tej - minőség, Élelmiszervizsgálat - tej 
700 0 1 |a Jurkovich Viktor  |e aut 
700 0 1 |a Sobiech Przemysław  |e aut 
700 0 1 |a Wysocka Dominika  |e aut 
700 0 1 |a Kiss Gerda  |e aut 
700 0 1 |a Horváth Blanka  |e aut 
700 0 1 |a Könyves László  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/82157/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_ksz_01_026-031.pdf  |z Dokumentum-elérés