Alma- és körtelé gátló hatása Staphylococcus aureusra

Verfasserin stellte vermittels der Agardiffusionsmethode fest, dass Apfelund Birnenreibsei, sowie aus denselben gepresster Saft auf Staph, aureus SG 511 eine erhebliche Hemmwirkung ausübt, auf Teststämme anderer Mikroorganismen (B. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae Aspergillus uger) jedoch ohne...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Gál Ilona Emma
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Műszaki Könyvkiadó Budapest 1963
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 9 No. 11-12
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/82079
LEADER 03160nab a2200265 i 4500
001 acta82079
005 20231005145709.0
008 231005s1963 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 1 |a Gál Ilona Emma 
245 1 0 |a Alma- és körtelé gátló hatása Staphylococcus aureusra  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Gál Ilona Emma 
260 |a Műszaki Könyvkiadó  |b Budapest  |c 1963 
300 |a 317-320 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 9 No. 11-12 
520 3 |a Verfasserin stellte vermittels der Agardiffusionsmethode fest, dass Apfelund Birnenreibsei, sowie aus denselben gepresster Saft auf Staph, aureus SG 511 eine erhebliche Hemmwirkung ausübt, auf Teststämme anderer Mikroorganismen (B. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae Aspergillus uger) jedoch ohne Einfluss ist. Die Hemmzone bestand aus einem inneren, 1 - 2 mm breiten, scharfen, auf die sauere Reaktion rückführbaren und einem äusseren, blässeren, 14-16 mm breiten Ring. Hinsichtlich dieses letzteren Ringes wurde vermittels synthetischem Apfelsaft nachgewiesen, dass er seine Enstehung nicht etwa einem Antibiotikum sondern der anwesenden Konzentration von Zuckern verdankt. On applying the agar diffusion method, the author succeeded in proving that apple and pear gratings, and, respectively, the juices obtained from fthese gratings inhibit to a great extent the growth of Staphylococcus aureus SG 511 while they are ineffective against the test strains of other microorganisms (В. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae, Aspergillus niger). The inhibition zone comprises a sharp inner stripe of 1 - 2 mm thickness, due to the acid reaction of this region, and a paler external stripe of 14-16 mm thickness. On investigating synthetic samples of apple juice, it was possible to prove that the inhibiting effect is not due to the presence of an antibiotic agent but rather to the actual concentration of sugars. L’auteur a établi par la méthode á diffusion dans de la gelose que la rápure de pomme et de poire, ainsi que le jus en obtenu, ont un effet inhibitoire sur Staphylococcus aureus SG 511, et qu’elles sont inafficaces envers d’autres races de microorganismes (B. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae, Aspergillus niger). La zone d’inhibition a été composée d’une partié intérieure, large de 1 a 2 mm, ramenable a la réaction acide, et d’une partié extérieure, plus päle, large de 14 a 16 mm. A l’aide de jus de pomme synthetique l’auteur a démontré que cette derniére partié n’est pas causée par un antibiotique, mais par la concentration des sucres présents. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/82079/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_11-12_317-320.pdf  |z Dokumentum-elérés