A tej kalcium tartalmának komplexometriás meghatározása

The method suggested by the author is as follows. Milk serum treated with hydrochloric acid is liberated from phosphates by pouring the serum on a column of ion exchange resin Varion AD converted into chloride form. After removing phosphate anions of interfering effect, calcium is titrated with EDTA...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Sarudi Imre
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Lapkiadó Vállalat Budapest 1966
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81151
LEADER 01759nab a2200253 i 4500
001 acta81151
005 20230907152643.0
008 230907s1966 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 1 |a Sarudi Imre 
245 1 2 |a A tej kalcium tartalmának komplexometriás meghatározása  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Sarudi Imre 
260 |a Lapkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1966 
300 |a 99-102 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények 
520 3 |a The method suggested by the author is as follows. Milk serum treated with hydrochloric acid is liberated from phosphates by pouring the serum on a column of ion exchange resin Varion AD converted into chloride form. After removing phosphate anions of interfering effect, calcium is titrated with EDTA as titrant, in the presence of eryochromeblue SE as indicator. The results are evaluated by means of an appropriate calculation of errors. L’auteur déphosphatise le sérum de Iáit á acide chlorhydrique sur une colonne de résine échangeur d’ions «Varion AB» portáé á l’état de chlorure. Aprés élimination de l’anion génant il effectue le titrage du calcium avec une solution E D T E •en présence d’indicateur bleu d’ériochrome. II évalue les' résultats par calcul ^cTerreur. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81151/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_02_099-102.pdf  |z Dokumentum-elérés