Ömlesztett sajtok elemzése NIR és NIT módszerrel

Ömlesztett sajtok NIR összetételi vizsgálatához 49 késztermékeket, ill. gyártásközi félterméket használtak. A minták nedvesség- és zsírtartalmát nemzetközileg elfogadott szabványos módszerekkel határozták meg. A NIR spektrumadatok és összetételi jellemzõk összefüggését hazai fejlesztésû keresõprogra...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Örsi Ferenc
El-Soubaty Ali Hassan
Salgó András
Varga János
Delyné Szabó Györgyi
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1994
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 40 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Sajt
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80534
LEADER 03152nab a2200301 i 4500
001 acta80534
005 20230826102559.0
008 230731s1994 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
100 1 |a Örsi Ferenc 
245 1 0 |a Ömlesztett sajtok elemzése NIR és NIT módszerrel  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Örsi Ferenc 
260 |c 1994 
300 |a 277-282 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 40 No. 4 
520 3 |a Ömlesztett sajtok NIR összetételi vizsgálatához 49 késztermékeket, ill. gyártásközi félterméket használtak. A minták nedvesség- és zsírtartalmát nemzetközileg elfogadott szabványos módszerekkel határozták meg. A NIR spektrumadatok és összetételi jellemzõk összefüggését hazai fejlesztésû keresõprogrammal, különbözõ matematikai spektrumtranszformációk felhasználásával állapították meg. A minták NIT spektrumát ugyancsak meghatározták, kiszámítva az összefüggést az összetételi és a spektrumjellemzõk között. Mind a NIR, mind a NIT módszerrel végzett vizsgálatok pontosságára és reprodukálhatóságára vonatkozó értékekeket meghatározták. For the study of composition of processed cheese by NIR 49 final products as well as intermediate products were used. The water and fat content of samples were determined by internationally accepted methods. The correlation of NIR spectral data and compositional characteristics was determined by a search program developed in Hungary, using different mathematical spectrum transformations. The NIT spectra of samples were also measured, the correlation of compositional and spectral characteristics calculated. The parameters of accuracy and reproducibility for both NIR and NIT investigations were determined. Zur Untersuchung der Zusammensetzung von Schmelzkäse mit der NIRMethode wurden 49 Fertigprodukte bzw. Zwischenprodukte verwendet. Der Wasser- und Fettgehalt der Proben wurden mit international anerkannten Standardmethoden ermittelt. Der Zusammenhang der NIRSpektrumdaten und der Zusammensetzung wurde mit einem Suchprogramm eigener Entwicklung und unter Verwendung verschiedener mathematischer Spektrumtransformationen bestimmt. Das NIT-Spektrum der Proben wurde ebenfalls bestimmt und der Zusammenhang zwischen der Zusammensetzung und den Spektrumdaten berechnet. Die Werte in Bezug auf die Genauigkeit und Reproduzierbarkeit der sowohl mit der NIR-, als auch mit der NIT- Methode durchgeführten Untersuchungen wurden bestimmt. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Sajt 
700 0 2 |a El-Soubaty Ali Hassan  |e aut 
700 0 2 |a Salgó András  |e aut 
700 0 2 |a Varga János  |e aut 
700 0 2 |a Delyné Szabó Györgyi  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80534/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_04_277-282.pdf  |z Dokumentum-elérés