Liponsav vizsgálata sörélesztőből réteg- és kapilláris gázkromatográfiás módszerekkel
A liponsav (6,8-tiooktánsav) kvalitatív meghatározására többlépcsős, kétdimenziós rétegkromatográfiás, kvantitatív meghatározására pedig kapillárisgázkromatográfiás módszert dolgoztunk ki. Mindkét meghatározáshoz a mintában lévő liponsavat - mely túlnyomórészt fehérjékhez kötötten fordul elő - savas...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
1992
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
38 No. 1 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80411 |
Tartalmi kivonat: | A liponsav (6,8-tiooktánsav) kvalitatív meghatározására többlépcsős, kétdimenziós rétegkromatográfiás, kvantitatív meghatározására pedig kapillárisgázkromatográfiás módszert dolgoztunk ki. Mindkét meghatározáshoz a mintában lévő liponsavat - mely túlnyomórészt fehérjékhez kötötten fordul elő - savas hidrolízissel szabadítottuk fel. A rétegkromatográfiás vizsgálatot közvetlenül a liponsav tartalmú extraktumból végeztük. A gázkromatográfiás meghatározás az oldószer mentesített liponsav tartalmú extraktum metil-észter származékából történt. A gázkromatográfiás eljárás alkalmas volt a sörélesztőben ppm-nyi mennyiségében jelen levő liponsavtartalom meghatározására. For the qualitative determination of lipoic acid (6,8-thiooctanoic acid) a multistep, two-dimensional thin layer chromatographic procedure, for its quantitative measurement a capillary gas chromatographic method was elaborated. The lipoic acid, present in our samples mainly bound to proteins was liberated with acidic hydrolisis for both determinations. Thin layer chromatographic investigation was performed directly from lipoic acid containing extract. The solvent-free extract containing lipoic acid was gas chromatographed after preparation of methyl ester derivatives. Gas chromatographic procedure was suitable for the determination of lipoic acid present in ppm level in brewer's yeast. Für die qualitative Bestimmung von Liponsäure (6,8-Thiooctansäure) wurde eine mehrstufige, zweidimensionalle dünnschichchromatographische und für ihre quantitative Bestimmung eine kapillar-gaschromatographische Methode ausgearbeitet. Für die Bestimmung wurde die Liponsäure mit sauerer Hydrolyse freigesetzt. Die dünnschichtchromatographische Untersuchung wurde unmittelbar aus den liponsäurehaltigen Extrakt durchgeführt. Die gaschromatographische Bestimmung erfolgte aus dem Methylderivat des vom Lösungsmittel befreiten liponsäurehaltigen Extrakts. Das ausgearbeitete gaschromatographische Verfahren war geeignet, den Liponsäuregehalt der Bierhefe im ppm-Bereich zu bestimmen. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 18-26 |
ISSN: | 0422-9576 |