Az élelmiszerek minősítésének aktuális kérdései

A hibás minőségű élelmiszerek előállítása hátrányos gazdasági és/vagy súlyos büntető következményekkel járhat. Ezért a minősítésnél használt szakkifejezéseknek tartalmi, alaki szempontból jogilag, szakmailag megalapozottaknak kell lenni. A szakkifejezések tartalmi meghatározása a jogszabályok alapjá...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Gönczy Árpád
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1989
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 35 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszerellenőrzés - hatósági - Magyarország, Élelmiszeripar - minőségszabályozás, Élelmiszeripar - minőségellenőrzés, Minőségszabályozás - élelmiszeripari termékek
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80316
LEADER 02838nab a2200265 i 4500
001 acta80316
005 20230826104203.0
008 230803s1989 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 1 |a Gönczy Árpád 
245 1 3 |a Az élelmiszerek minősítésének aktuális kérdései  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Gönczy Árpád 
260 |c 1989 
300 |a 20-24 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 35 No. 1 
520 3 |a A hibás minőségű élelmiszerek előállítása hátrányos gazdasági és/vagy súlyos büntető következményekkel járhat. Ezért a minősítésnél használt szakkifejezéseknek tartalmi, alaki szempontból jogilag, szakmailag megalapozottaknak kell lenni. A szakkifejezések tartalmi meghatározása a jogszabályok alapján megadható, rangsorolható, rendszerbe foglalható. Ez elősegíti a szakkifejezések országosan egységes értelmezését, alkalmazását, ill. a minőségi hiba súlyosságával arányos gazdasági és/vagy büntető intézkedések kiválasztását. The production of defective foods can be followed disadvantageous economic and/or heavy punishing procedure. So the technical terms - which is used for the qualification — are needed justified by law and trade. The abstract determination of the technical terms can be solved by means of rule of law. It can be classified and systematized. This helps on the uniform interpretation of the technical term in the country and the selection of the economic and/or punishing provisions which is proportional to heaviness of the quality error. Die Herstellung von fehlerhaften Lebensmitteln kann mit nachteiligen ökonomischen und/oder schwerwiegenden strafrechtlichen Folgen verbunden sein. Deshalb müssen die bei der Qualitätsbewertung benutzten Begriffe inhaltlich, rechtlich, fachlich und formel begründet sein. Die inhaltliche Bestimmung der Fachbegriffe kann nach den geltenden Rechtsvorschriften vorgegeben, geordnet und systematisiert werden. Das trägt zur einheitlichen Auslegung und Benutzung der Begriffe im Landesmaßstab bzw. zur Auswahl der ökonomischen und/oder strafrechtlichen Maßnahmen bei, die proportional mit der Größe des betreffenden Qualitätsverstoßes sind. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerellenőrzés - hatósági - Magyarország, Élelmiszeripar - minőségszabályozás, Élelmiszeripar - minőségellenőrzés, Minőségszabályozás - élelmiszeripari termékek 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80316/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_020-024.pdf  |z Dokumentum-elérés