Élelmiszerek vitamintartalmának meghatározása nagynyomású folyadékkromatográfiával (HPLC)
A szerzők bemutatják az élelmiszerekben levő és hozzáadott vitaminok meghatározására kidolgozott, illetve adaptált HPLC-analízis fontosabb módszereit. A vizsgált mintákban a FIPLC-módszerrel és valamelyik elfogadott hagyományos eljárással mért természetes és hozzáadott A, B1( B2 és Be vitamintartalm...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Budapest
1986
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
32 No. 4 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Folyadékkromatográfia |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80230 |
LEADER | 02567nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta80230 | ||
005 | 20230826105209.0 | ||
008 | 230821s1986 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
041 | |a eng | ||
041 | |a ger | ||
041 | |a rus | ||
100 | 1 | |a Bognár Antal | |
245 | 1 | 0 | |a Élelmiszerek vitamintartalmának meghatározása nagynyomású folyadékkromatográfiával (HPLC) |h [elektronikus dokumentum] / |c Bognár Antal |
260 | |a Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat |b Budapest |c 1986 | ||
300 | |a 215-223 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 32 No. 4 | |
520 | 3 | |a A szerzők bemutatják az élelmiszerekben levő és hozzáadott vitaminok meghatározására kidolgozott, illetve adaptált HPLC-analízis fontosabb módszereit. A vizsgált mintákban a FIPLC-módszerrel és valamelyik elfogadott hagyományos eljárással mért természetes és hozzáadott A, B1( B2 és Be vitamintartalmat táblázatosán hasonlították össze. A HPLC-módszer előnye a gyorsaság, a jó reprodukálhatóság és az automatizálhatóság, ami különösen a sorozatvizsgálatokhoz szükséges. The important elaborated and adopted HPLC methods for determination of vitamins either present in foods or added to them are discussed by the authors. Natural or added A, Bt, B, and B6 vitamin contents of the examined samples measured by a conventional and an HPLC method are compared in tables. The advantages of the HPLC method are quickness, good reproducibility and easy automatization, which are highly important especially in routine examinations. Verfasser geben die wichtigsten Bedingungen der für die Bestimmung von in Lebensmitteln vorhandenen und zugesetzten Vitaminen ausgearbeiteten bzw. adaptierten HPLC-Analysen-methode. Der Gehalt an Vitaminen A, B „ B2 und Bfi in den mittels HPLC- und eines traditionellen Verfahrens untersuchten Proben wurde tabellarisch verglichen. Vorteile der HPLC-Methode sind die Schnelligkeit, gute Reproduzier- und Automatisierbarkeit, die insbesondere für Serienuntersuchungen notwendig sind. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Folyadékkromatográfia | ||
700 | 0 | 1 | |a Molnár Pál |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80230/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_04_215-223.pdf |z Dokumentum-elérés |