Élelmiszerek vitamintartalmának meghatározása nagynyomású folyadékkromatográfiával (HPLC)

A szerzők bemutatják az élelmiszerekben levő és hozzáadott vitaminok meghatározására kidolgozott, illetve adaptált HPLC-analízis fontosabb módszereit. A vizsgált mintákban a FIPLC-módszerrel és valamelyik elfogadott hagyományos eljárással mért természetes és hozzáadott A, B1( B2 és Be vitamintartalm...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Bognár Antal
Molnár Pál
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1986
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 32 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Folyadékkromatográfia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80230
LEADER 02567nab a2200277 i 4500
001 acta80230
005 20230826105209.0
008 230821s1986 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 1 |a Bognár Antal 
245 1 0 |a Élelmiszerek vitamintartalmának meghatározása nagynyomású folyadékkromatográfiával (HPLC)  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Bognár Antal 
260 |a Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1986 
300 |a 215-223 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 32 No. 4 
520 3 |a A szerzők bemutatják az élelmiszerekben levő és hozzáadott vitaminok meghatározására kidolgozott, illetve adaptált HPLC-analízis fontosabb módszereit. A vizsgált mintákban a FIPLC-módszerrel és valamelyik elfogadott hagyományos eljárással mért természetes és hozzáadott A, B1( B2 és Be vitamintartalmat táblázatosán hasonlították össze. A HPLC-módszer előnye a gyorsaság, a jó reprodukálhatóság és az automatizálhatóság, ami különösen a sorozatvizsgálatokhoz szükséges. The important elaborated and adopted HPLC methods for determination of vitamins either present in foods or added to them are discussed by the authors. Natural or added A, Bt, B, and B6 vitamin contents of the examined samples measured by a conventional and an HPLC method are compared in tables. The advantages of the HPLC method are quickness, good reproducibility and easy automatization, which are highly important especially in routine examinations. Verfasser geben die wichtigsten Bedingungen der für die Bestimmung von in Lebensmitteln vorhandenen und zugesetzten Vitaminen ausgearbeiteten bzw. adaptierten HPLC-Analysen-methode. Der Gehalt an Vitaminen A, B „ B2 und Bfi in den mittels HPLC- und eines traditionellen Verfahrens untersuchten Proben wurde tabellarisch verglichen. Vorteile der HPLC-Methode sind die Schnelligkeit, gute Reproduzier- und Automatisierbarkeit, die insbesondere für Serienuntersuchungen notwendig sind. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Folyadékkromatográfia 
700 0 1 |a Molnár Pál  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80230/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_04_215-223.pdf  |z Dokumentum-elérés