Cisztein-meghatározási módszerek tanulmányozása

Hydrolysis is a fundamental sample preparation method for the determination of the composition of proteins. It makes difficult the determination of some amino acids, that they decompose during the hydrolysis with HC1 applied most frequently, so they can not be precisely determined with the other ami...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Simonné Sarkadi Lívia
Szerzö Zsolt
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1985
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 31 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80198
LEADER 02448nab a2200277 i 4500
001 acta80198
005 20230826105419.0
008 230822s1985 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 2 |a Simonné Sarkadi Lívia 
245 1 0 |a Cisztein-meghatározási módszerek tanulmányozása  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Simonné Sarkadi Lívia 
260 |a Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1985 
300 |a 203-207 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 31 No. 4 
520 3 |a Hydrolysis is a fundamental sample preparation method for the determination of the composition of proteins. It makes difficult the determination of some amino acids, that they decompose during the hydrolysis with HC1 applied most frequently, so they can not be precisely determined with the other amino acids by amino acid analyser. In this paper the possibilities of the determination of cysteine are studied. After trying the methods, the one using oxidation with dimethylsulphoxide was found the most favourable and its optimal conditions were determined. The examinations were performed on standards and on natural materials. By the results data were obtained on the accuracy and reproducibility of the method. Zur Bestimmung der Aminosäurenzusammensetzung von Eiweiß ist ihre Hydrolyse eine generelle Vorbereitungsmethode. Die Bestimmung einiger Aminosäuren ist jedoch durch ihren Abbau während der am meisten angewandten Hydrolyse durch Salzsäure erschwert, so daß sie mit AAS nicht so exakt bestimmt werden können. Nach Erprobung mehrerer Methoden wurde die günstigste Methode: eine Oxydation mittels Dimethylsulfoxyds ausgewählt und die optimalen Anwendungs bedingungen ermittelt. Die Untersuchungen wurden mit Standards und mit natürlichen Materialien durchgeführt. Mit den Ergebnissen wurden Angaben über die Genauigkeit und Reproduzierbarkeit der Methode gesammelt. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
700 0 1 |a Szerzö Zsolt  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80198/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_04_203-207.pdf  |z Dokumentum-elérés