Takarmányok aminosav összetételének meghatározása GC-MS módszerrel

A takarmányok aminosavkomponenseinek mérésére módszer kidolgozása volt a cél a szokásos savas úton elõállított hidrolizátum szilárd fázisú extrakcióval történõ tisztításán keresztül. Az irodalomban talált eljárásokat továbbfejlesztve megvalósult az aminosavak N-(O)-TBDMS származékainak elõállítása é...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Muránszky Géza
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 1996
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 42 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79890
LEADER 02983nab a2200253 i 4500
001 acta79890
005 20230826101748.0
008 230725s1996 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
100 1 |a Muránszky Géza 
245 1 0 |a Takarmányok aminosav összetételének meghatározása GC-MS módszerrel  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Muránszky Géza 
260 |a Q & M Kft.  |b Budapest  |c 1996 
300 |a 120-126 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 42 No. 2 
520 3 |a A takarmányok aminosavkomponenseinek mérésére módszer kidolgozása volt a cél a szokásos savas úton elõállított hidrolizátum szilárd fázisú extrakcióval történõ tisztításán keresztül. Az irodalomban talált eljárásokat továbbfejlesztve megvalósult az aminosavak N-(O)-TBDMS származékainak elõállítása és nor-leucin belsõ standard mellett GC-MS módszerrel történõ mennyiségi meghatározásuk 20 perces felvételi idõvel. Jelenleg a metionin, lizin és cisztin mérése végezhetõ el, de a lehetõség adott valamennyi aminosav mérésére. A kapott eredmények jól egyeznek az ioncserés kromatográfiával mért értékekkel. A method was elaborated for the measurement of amino acid components of feeds by a solid phase extraction as a clean-up of the usual acidic hydrolizate. Having improved the literature procedures, the N-(O)-TBDMS derivatives of amino acids were prepared and quantitatively measured by a GC-MS method with a run time of 20 minutes using nor-leucine as an internal standard. At present, methionine, lysine and cystine are measured but it is also possible to determine all the amino acids. Results are in good agreement with the values given by ion exchange chromatography. Das Ziel war, eine Methode zur Messung der Aminosäurekomponenten von Futtermitteln über die Reingung des üblicherweise auf dem saueren Wege mittels Extraktion aus der fester Phase hergestellten Hydrolysats zu erarbeiten. Durch die Weiterentwicklung der Literaturmethoden konnten die Herstellung der N-(O)-TBDMS-Derivate der Animosäuren und ihre quantitative Bestimmung mit der GC-MS-Methode unter Nutzung von NorLeucin als innerer Standard und mit einer Aufnahmezeit von 20 min realisiert werden. Gegenwärtig kann die Messung von Methionin, Lysin und Cystin durchgeführt werden, aber die Möglichkeit ist gegeben, alle Aminosäuren zu bestimmen. Die erhaltenen Ergebnisse stimmen mit den mittels Ionenaustauschchromatograph gemessenen Daten gut überein. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79890/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1996_02_120-126.pdf  |z Dokumentum-elérés