A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel

Az egyes reológiai vizsgálatok részparaméterei alapján a másik vizsgálat egyes részparaméterei becsülhetők. A páros korrelációanalízis eredményei szerint az alveográfos L-értéket növeli a magasabb fehérje- és sikértartalom; a magas sütőipari értékszám magas L-értékre utal. A kapcsolat hasonló, de ke...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Sipos Péter
Tóth Árpád
Pongráczné Barancsi Ágnes
Győri Zoltán
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2007
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 53 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79789
LEADER 01984nab a2200265 i 4500
001 acta79789
005 20230826085129.0
008 230721s2007 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Sipos Péter 
245 1 2 |a A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Sipos Péter 
260 |a Q & M Kft.  |b Budapest  |c 2007 
300 |a 145-155 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 53 No. 3 
520 3 |a Az egyes reológiai vizsgálatok részparaméterei alapján a másik vizsgálat egyes részparaméterei becsülhetők. A páros korrelációanalízis eredményei szerint az alveográfos L-értéket növeli a magasabb fehérje- és sikértartalom; a magas sütőipari értékszám magas L-értékre utal. A kapcsolat hasonló, de kevésbé kifejezett a W-érték esetén. Az extenzográfos nyújthatóság alakulása és kapcsolata a többi mutatóhoz az L-értékhez hasonló, viszont az extenzográfos energia csak a W-értékkel korrelál. Több változó bevonásának eredményeképpen különösen az alveográfos paraméterek esetében a regresszióanalízis alkalmazásával javul a reológiai paraméterek becslési pontossága, de pontos eredményre a hazai búzaminősítési gyakorlatban elvégzett minősítési paraméterek alapján általánosan nem következtethetünk. A megalapozott piaci döntéshez a kért vizsgálatok elvégzése elengedhetetlen. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer 
700 0 1 |a Tóth Árpád  |e aut 
700 0 2 |a Pongráczné Barancsi Ágnes  |e aut 
700 0 2 |a Győri Zoltán  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79789/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_145-155.pdf  |z Dokumentum-elérés