A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel
Az egyes reológiai vizsgálatok részparaméterei alapján a másik vizsgálat egyes részparaméterei becsülhetők. A páros korrelációanalízis eredményei szerint az alveográfos L-értéket növeli a magasabb fehérje- és sikértartalom; a magas sütőipari értékszám magas L-értékre utal. A kapcsolat hasonló, de ke...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Q & M Kft.
Budapest
2007
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
53 No. 3 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79789 |
LEADER | 01984nab a2200265 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79789 | ||
005 | 20230826085129.0 | ||
008 | 230721s2007 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Sipos Péter | |
245 | 1 | 2 | |a A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel |h [elektronikus dokumentum] / |c Sipos Péter |
260 | |a Q & M Kft. |b Budapest |c 2007 | ||
300 | |a 145-155 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 53 No. 3 | |
520 | 3 | |a Az egyes reológiai vizsgálatok részparaméterei alapján a másik vizsgálat egyes részparaméterei becsülhetők. A páros korrelációanalízis eredményei szerint az alveográfos L-értéket növeli a magasabb fehérje- és sikértartalom; a magas sütőipari értékszám magas L-értékre utal. A kapcsolat hasonló, de kevésbé kifejezett a W-érték esetén. Az extenzográfos nyújthatóság alakulása és kapcsolata a többi mutatóhoz az L-értékhez hasonló, viszont az extenzográfos energia csak a W-értékkel korrelál. Több változó bevonásának eredményeképpen különösen az alveográfos paraméterek esetében a regresszióanalízis alkalmazásával javul a reológiai paraméterek becslési pontossága, de pontos eredményre a hazai búzaminősítési gyakorlatban elvégzett minősítési paraméterek alapján általánosan nem következtethetünk. A megalapozott piaci döntéshez a kért vizsgálatok elvégzése elengedhetetlen. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer | ||
700 | 0 | 1 | |a Tóth Árpád |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Pongráczné Barancsi Ágnes |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Győri Zoltán |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79789/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_145-155.pdf |z Dokumentum-elérés |