A táplálekallergiás fogyasztók táplálkozási biztonsága közös ügy

A közlemény a táplálékallergia gyakoriságának, klinikumának, dietoterápiájának és prevenciójának kérdéseit tárgyalja. Sorra veszi azokat a legfontosabb lehetåségeket, amelyek az allergiás betegek biztonságos élelmiszer választását segítik. Megállapítja, hogy – bár az élelmiszer-jelölés a legtöbb emb...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Barna Mária
Pálfi Erzsébet
Horváth Zoltánné
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2009
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 55 No. 2
Kulcsszavak:Táplálkozás - allergia, Táplálkozástudomány, Élelmiszerbiztonság
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79705
LEADER 02767nab a2200265 i 4500
001 acta79705
005 20230826084634.0
008 230720s2009 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 1 |a Barna Mária 
245 1 2 |a A táplálekallergiás fogyasztók táplálkozási biztonsága közös ügy  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Barna Mária 
260 |a Q & M Kft.  |b Budapest  |c 2009 
300 |a 83-104 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 55 No. 2 
520 3 |a A közlemény a táplálékallergia gyakoriságának, klinikumának, dietoterápiájának és prevenciójának kérdéseit tárgyalja. Sorra veszi azokat a legfontosabb lehetåségeket, amelyek az allergiás betegek biztonságos élelmiszer választását segítik. Megállapítja, hogy – bár az élelmiszer-jelölés a legtöbb ember számára elegendå információt tartalmaz – az allergiás egyénnek nem nyújt teljes köré biztonságot. Az allergén összetevåk jelölése felhívja ugyan a figyelmet arra, hogy az adott allergiában mely élelmiszereket kell mindenképpen elkerülni, arra azonban, hogy mely élelmiszereket fogyaszthatja, csak az allergén komponenseket nem tartalmazó élelmiszerek megbízható nyilvántartása, a Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank és az élelmiszerjelölés együttesen nyújthat kellå biztonságot. The frequency, symptoms, dietotherapy and prevention of food allergies are being discussed in this publication. The most important options are listed, which help the safe selection of foodstuffs in case of allergic patients. Although conventional listings of food ingredients contain sufficient information for most people, they do not guarantee the safety of allergic subjects. The listing of ingredients that may cause an allergic reaction helps the identification of foodstuffs that have to be avoided under all circumstances; however, based on these listings, allergic patients still cannot decide which foodstuffs may be consumed. It can be concluded that only a reliable database listing foodstuffs that do not contain allergic components, the so-called Food Allergy and Food Intolerance Database together with ingredient listings provide sufficient safety. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Táplálkozás - allergia, Táplálkozástudomány, Élelmiszerbiztonság 
700 0 1 |a Pálfi Erzsébet  |e aut 
700 0 1 |a Horváth Zoltánné  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79705/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2009_02_083-104.pdf  |z Dokumentum-elérés