Telepszámok szerepe az ivóvíz-szolgáltatásban = The role of colony count in water supply

Az ivóvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, amelyre jellemző, hogy kémiai-fizikai tulajdonságai állandónak mondhatók, de biológiailag aktív közeg, amit a víziközmű üzemeltetők fertőtlenítéssel tudnak szabályozni. A kezelés hatékonyságának ellenőrzésében a fekális szennyeződést jelző ba...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Párkány-Simon Beatrix
Brumbauer Anikó
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2014
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 60 No. 2
Kulcsszavak:Ivóvíz - minőség, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat, Mikrobiológia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79617
LEADER 03674nab a2200253 i 4500
001 acta79617
005 20230826082545.0
008 230717s2014 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 2 |a Párkány-Simon Beatrix 
245 1 0 |a Telepszámok szerepe az ivóvíz-szolgáltatásban = The role of colony count in water supply  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Párkány-Simon Beatrix 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2014 
300 |a 150-161 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 60 No. 2 
520 3 |a Az ivóvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, amelyre jellemző, hogy kémiai-fizikai tulajdonságai állandónak mondhatók, de biológiailag aktív közeg, amit a víziközmű üzemeltetők fertőtlenítéssel tudnak szabályozni. A kezelés hatékonyságának ellenőrzésében a fekális szennyeződést jelző baktériumok mellett az un. indikátor szervezeteknek is fontos szerepük van, így a telepszámnak is. A vizek általános mikrobiológiai jellemzésére használatos telepszám a 22°C és 37°Con tenyészthető baktériumok telepeinek összessége, amelynek szabvány szerinti vizsgálata az általános bakteriológiai fertőzöttségre jellemző mennyiségi információt ad az üzemeltetőnek. Célunk az volt, hogy megismerjük a Fővárosi Vízművek Zrt. termelési és szolgáltatási területén előforduló mikroorganizmusokat és klóralapú fertőtlenítőszerrel szembeni rezisztenciájukat. Eredményeink alapján az azonosított baktériumok vizes rendszerekben gyakran előforduló, biofilm alkotó, egészségre nem káros szervezeteknek bizonyultak. Mindezek mellett a hálózatban alkalmazott klórozáshoz képest csak több tízszeres klórkoncentráció esetén értünk el hatékony fertőtlenítést a termelési területekről izolált törzsek esetén. Drinking water is one of the most strictly controlled foods, characterized by the fact that its chemical and physical properties are by and large stable, but it is a biologically active medium, which is controlled by water companies using disinfection. In addition to bacteria indicating fecal contamination, so-called indicator organisms, such as colony counts, also play an important role in checking the efficiency of the treatment. Colony counts used for the general microbiological characterization of waters are the number of colonies of bacteria culturable at 22 and 37 °C, and their testing according to the standard provides the operator with quantitative information about general bacteriological contamination. Our goal was to identify microorganisms occurring in the production and service areas of the Waterworks of Budapest, and also their resistance to chlorine-basaed disinfectants. Based on our results, the bacteria identified are biofilm-forming organisms not harmful to health that commonly occur in aqueous systems. However, in case of strains isolated from production areas, efficient disinfection was only achieved by using chlorine concentrations several tens of times higher than that applied during chlorination of the supply network. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Ivóvíz - minőség, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat, Mikrobiológia 
700 0 1 |a Brumbauer Anikó  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79617/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_02_150-161.pdf  |z Dokumentum-elérés