Csomagolóanyagok szerves migránsai és a kioldódott vegyületek vizsgálati lehetőségei = Organic migrants of food contact materials and analytical possibilities of the compounds leached

A világon az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a négyezret [1], ezek között a leggyakrabban valamilyen élelmiszer-csomagolóanyagot találunk. Az ezekből az anyagokból való kioldódás révén az élelmiszereinkbe kerülő vegyületek hátrányos hatást gyakorolhatnak az...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Szigeti Tamás János
Szekeres Zoltán
Kovács Ágnes
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2014
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 60 No. 1
Kulcsszavak:Csomagolástechnika - élelmiszeripari, Élelmiszeripar - tartósítás, Élelmiszerkémia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79601
LEADER 05924nab a2200265 i 4500
001 acta79601
005 20230826082546.0
008 230717s2014 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 1 |a Szigeti Tamás János 
245 1 0 |a Csomagolóanyagok szerves migránsai és a kioldódott vegyületek vizsgálati lehetőségei = Organic migrants of food contact materials and analytical possibilities of the compounds leached  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Szigeti Tamás János 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2014 
300 |a 14-37 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 60 No. 1 
520 3 |a A világon az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a négyezret [1], ezek között a leggyakrabban valamilyen élelmiszer-csomagolóanyagot találunk. Az ezekből az anyagokból való kioldódás révén az élelmiszereinkbe kerülő vegyületek hátrányos hatást gyakorolhatnak az élelmiszert fogyasztó ember egészségére, ezért fontos, hogy az élelmiszerek csomagolóanyagait az arra alkalmas laboratóriumokban rendszeresen vizsgálják. Laboratóriumainkban célul tűztük ki az élelmiszerek csomagolóanyagainak ellenőrzésére alkalmas vizsgálati módszerek adaptálását, illetve új vizsgálati módszerek kidolgozását. Az Európai Unió hatályos, vonatkozó jogszabályainak megfelelően három részterületen dolgoztunk: vizsgáltuk az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagok érzékszervi hatásait, összes és specifikus kioldódási jellemzőit. Az élelmiszerekkel érintkező anyagok érzékszervi tulajdonságokat befolyásoló hatásait szabványos háromszög-próba vizsgálati módszerrel vizsgáltuk [2]. A csomagolóanyagok fémtartalmát ICP-OES és ICP-MS technikával határoztuk meg [3], [4]. Jelen dolgozatunk „Anyag és módszer” c. szakaszában néhány, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen kapcsolatba kerülő anyagból kioldódó vegyület azonosításának és mennyiségi meghatározásának módszereiről fogunk írni. Az érzékszervi vizsgálatok és a csomagolóanyagokból kioldódó fémek vizsgálati módszereit nem tárgyaljuk. A kioldódási kísérleteket modelloldatok használatával végeztük. Az élelmiszerekkel érintkező anyagokat ioncserélt vízzel, 3%-os ecetsavval, 20, 50, illetve 96%-os etanol modelloldatokkal kezeltük. A kioldódott összes anyag mennyiségét gravimetriásán határoztuk meg. Az egyedileg azonosítandó kioldódott molekulák közül a butil-hidroxitoluol (BHT), dibutil-ftalát, benzil-butil-ftalát, bis-(2-etilhexil)-ftalát, diizononil-ftalát, diizodecil-ftalát, Irganox 1076 (octadecyl-3-(3,5-di-tert-butyl-4-hidroxyphenyl)-propionate) vizsgálatát tűztük ki célul, diciklohexil-ftalát kísérő standard és 2-fluoro-bifenil belső standard használata mellett. E célból származékképzés nélküli GC/MS technikán alapuló módszert dolgoztunk ki, illetve a biszfenol-A (2,2-Bisz-(4-hidroxifenil)-propán) mennyiségének meghatározására szintén származékképzés nélküli HPLC-FLD technikával végezhető, szabványos módszert honosítottunk meg. There are four thousand materials in the world regularly coming into contact with foods [1 ], most of them some kind of packaging materials. Compounds leaching from these materials and entering our foods can have a detrimental effect on the health of the person consuming the food, so it is very important to have food contact materials tested in suitable laboratories. It was a goal of our laboratory to adapt analytical methods suitable for the inspection of food packaging materials, and to develop new analytical methods. We have been active in the three specific areas covered by relevant European Union regulations: organoleptic effects of the materials coming into contact with foods, and their overall and specific leaching characteristics have been investigated. Effects of materials coming into contact with foods, influencing organoleptic properties, were investigated using a standard triangle test [2]. Metal content of packaging materials was determined by ICPOES and ICP-MS techniques [3], [4]. In the „Materials and methods” section of this paper, methods are described for the identification and quantitative determination of compounds leaching from certain substances regularly coming into contact with foods. Organoleptic testing and analytical methods of metals leaching from packaging materials are not discussed. Leaching tests were performed using model solutions. Materials coming into contact with foods were treated with deionized water, 3% acetic acid, 20, 50 or 96% ethanol model solutions. Total dissolved solids were determined by gravimetry. Individual components to be analyzed were butylhydroxytoluene (BHT), dibutyl phthalate, benzyl butyl phthalate, bis(2-ethylhexyl) phthalate, diisononyl phthalate, diisodecyl phthalate, irganox 1076 (octadecyl 3 -(3 ,5 -d i-te rt-b u ty l-4 -hydroxy phenyl) propionate), using dicyclohexyl phthalate surrogate standard and 2-fluorobiphenyl internal standard. To this end, a GC/ MS method without derivatization was developed, while for the determination of bisphenol-A (4,4’-(propane-2,2- diyl)-diphenol), a standard HPLC-FLD method without derivatization was adapted. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Csomagolástechnika - élelmiszeripari, Élelmiszeripar - tartósítás, Élelmiszerkémia 
700 0 1 |a Szekeres Zoltán  |e aut 
700 0 1 |a Kovács Ágnes  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79601/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_01_014-037.pdf  |z Dokumentum-elérés