Kenőmargarinok bírálatára kiképzett szakértői panel teljesítményének mérése = The investigation of performance of the panel trained to evaluation of margarine

Az élelmiszeripari termékek fejlesztése és a minőségbiztosítás terén is széles körben alkalmaznak aromalexikonokat. A különféle termékekre kifejlesztett lexikonok magukba foglalják a termék esetében előforduló összes tulajdonságot, azok definícióját és a hozzájuk tartozó referenciamintákat, illetve...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Györey Annamária
Gere Attila
Kókai Zoltán
Sipos László
Molnár Pál
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2012
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 58 No. 1-2
Kulcsszavak:Élelmiszertudomány - kutatás, Élelmiszeripar
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79565
LEADER 03581nab a2200289 i 4500
001 acta79565
005 20230826083041.0
008 230718s2012 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 1 |a Györey Annamária 
245 1 0 |a Kenőmargarinok bírálatára kiképzett szakértői panel teljesítményének mérése = The investigation of performance of the panel trained to evaluation of margarine  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Györey Annamária 
260 |a Q & M Kft.  |b Budapest  |c 2012 
300 |a 47-58 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 58 No. 1-2 
520 3 |a Az élelmiszeripari termékek fejlesztése és a minőségbiztosítás terén is széles körben alkalmaznak aromalexikonokat. A különféle termékekre kifejlesztett lexikonok magukba foglalják a termék esetében előforduló összes tulajdonságot, azok definícióját és a hozzájuk tartozó referenciamintákat, illetve referenciaanyagokat. Későbbi kutatásunk fő célja egy ilyen aromalexikon kifejlesztése kenőmargarinra. Ennek megvalósulásához szükség van egy jó és megbízható szakértői panelre, ezért minden bírálat után mértük a panel teljesítményét PanelCheck szoftver segítségével. Ebben a cikkben 3 margarinbírálat eredményeit közöljük, melyeken ugyanazon termékek ismételt bírálatára került sor. Ezeket az eredményeket PanelCheck szoftverrel elemeztük, ami nagyon jól alkalmazható a panelek teljesítményének monitorozására. Az eredmények a 3 bírálat során végbement egyértelmű javulást jelzik, így a harmadik bírálaton már szorosabb az egyetértés a panelben. A javulás (a bővülő módszertani tapasztalat mellett) feltehetően a referenciaminta rendszeres alkalmazásának köszönhető. Ennek ellenére akadnak olyan bírálók, akiknek néhány tulajdonság esetében még fejlődniük kell. In the field of food product development and quality assurance flavor lexicons are widely used. These systems include the definition of all attributes and the relevant reference materials or reference samples. The main purpose of our further researches is to establish a flavor language for table margarines. It is needed to have a good reliable expert panel, therefore the performance of the panel was assessed after each session by PanelCheck. In this study there were carried out three session of margarines, where the experts evaluated the same training set of samples by the method of profile analysis. The results of the three session were evaluated by the PanelCheck software, which can be applied very well to the monitoring of several panels. From the results can be seen an improvement of the panel during the three session, and to the third session was already good agreement in our panel. However the major reason of this improvement (beside the growth of experience in the method) is the systematic application of the reference sample. Although there are some assessors, who should improve in case of some attributes. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszertudomány - kutatás, Élelmiszeripar 
700 0 1 |a Gere Attila  |e aut 
700 0 1 |a Kókai Zoltán  |e aut 
700 0 1 |a Sipos László  |e aut 
700 0 1 |a Molnár Pál  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79565/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2012_01-02_047-058.pdf  |z Dokumentum-elérés