Hat szigma az élelmiszertermelésben - a biológiai folyamatok optimalizálásának kihívásai = Six sigma in food production - challenges for 'bio' process optimization

A fogyasztói magatartás változásai és az ipari élelmiszer-előállítás terén elért technológiai haladás egyaránt igényli az innovatív minőségügyi stratégiák létét. A legutóbbi időkben különösen a sertéshús ágazatban honosodtak meg a kényelmi termékek előállítását lehetővé tevő innovatív minőségügyi st...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Brinkmann Detert
lbald Rolf
Klauke Thorsten
Petersen Brigitte
További közreműködők: Várkonyi Gábor
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2011
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 57 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszertermelés, Húsipar, Élelmiszeripar, Élelmiszertudomány
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79545
LEADER 03845nab a2200289 i 4500
001 acta79545
005 20230826083257.0
008 230719s2011 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 1 |a Brinkmann Detert 
245 1 0 |a Hat szigma az élelmiszertermelésben - a biológiai folyamatok optimalizálásának kihívásai = Six sigma in food production - challenges for 'bio' process optimization  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Brinkmann Detert 
260 |a Q & M Kft.  |b Budapest  |c 2011 
300 |a 92-98 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 57 No. 2 
520 3 |a A fogyasztói magatartás változásai és az ipari élelmiszer-előállítás terén elért technológiai haladás egyaránt igényli az innovatív minőségügyi stratégiák létét. A legutóbbi időkben különösen a sertéshús ágazatban honosodtak meg a kényelmi termékek előállítását lehetővé tevő innovatív minőségügyi stratégiák. Ezen okból kifolyólag a minőségirányítási módszerek szerepe a sertéshús értékláncon belül egyre inkább felértékelődik. A fogyasztó-szállító perspektíva súlyponti szerepe szempontjából a Hat Szigma ígéretes lehet a sertéshús termelők minőségirányítási döntéseinek meghozatalánál. A Hat Szigma minőségirányítási módszere a folyamatok teljesítményének strukturált módon való javítására szolgál. A jelen tanulmány értékeli a Hat Szigma koncepció által nyújtott optimalizálási lehetőséget a szabványosított ipari sertéshús előállítási folyamatokban egy strukturált Hat Szigma megközelítés kialakításával. A szerzők körvonalazzák a sertéstenyésztő gazdaságok és egy húsfeldolgozó vállalat viszonylatában a szállító-ügyfél folyamatok optimalizálási lehetőségeit, kiválasztva a megfelelő QM (minőségirányítási) eszközöket, alkalmazva azokat a biológiai folyamatok igényeire. A termelési fázisok közötti intenzív együttműködés és kommunikáció a farmtól a fogyasztóig tartó ellátási lánc kritikus sikertényezője. Changes in consum er’s behaviour and technological advances of the industrial food production need innovative quality strategies. Especially the pork sector has implemented new innovative quality strategies for convenient products in recent times. For this reason, the role of quality m anagem ent m ethods within the pork value chain is more and more important. To emphasize the custom er-supplier perspective Six Sigma is promising in quality m anagem ent decisions of pork producers. Six Sigma is a m ethod of quality m anagem ent to improve the perform ance of processes in a structurized way. In the present study the optimization potential of the Six Sigma concept in standardized industrial processes of pork production are evaluated designing a structured Six Sigma approach for this purpose. Optimization potential of the suppliercustom er processes between pig farms and a meat processor is outlined and also suitable QM tools are selected and adopted to the demand of ’bio’ processes. An intensive collaboration and communication between stages of production is a critical success factor for supply chain management from the farm to the consumer. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszertermelés, Húsipar, Élelmiszeripar, Élelmiszertudomány 
700 0 1 |a Várkonyi Gábor 
700 0 1 |a lbald Rolf  |e aut 
700 0 1 |a Klauke Thorsten  |e aut 
700 0 1 |a Petersen Brigitte  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79545/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_02_092-098.pdf  |z Dokumentum-elérés