A propolisz jellemzői és felhasználási lehetőségei

A propolisz (méhszurok) a méhészetek rendkívül értékes „melléktermékei”. Összetevői között számos, az emberi szervezetre előnyös hatást gyakorló bioaktív anyag található, ezért a propoliszt az emberiség több évezrede használja elsősorban gyógyászati, esetenként kozmetikai célokra. E vegyületből napj...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Benedek Csilla
Veresné Bálint Márta
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2022
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 68 No. 3
Kulcsszavak:Természetes gyógymód - méz, Méz - gyógyászat, Propolisz, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2022/3-4-HUN

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79485
LEADER 02345nab a2200253 i 4500
001 acta79485
005 20230826080024.0
008 230714s2022 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/EVIK-2022/3-4-HUN  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Benedek Csilla 
245 1 2 |a A propolisz jellemzői és felhasználási lehetőségei  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Benedek Csilla 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2022 
300 |a 4020-4027 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 68 No. 3 
520 3 |a A propolisz (méhszurok) a méhészetek rendkívül értékes „melléktermékei”. Összetevői között számos, az emberi szervezetre előnyös hatást gyakorló bioaktív anyag található, ezért a propoliszt az emberiség több évezrede használja elsősorban gyógyászati, esetenként kozmetikai célokra. E vegyületből napjainkban is számos, gyógyszer- és kozmetikai készítményt állítanak elő. Összetétele a földrajzi helytől, az előállító méhek egészségi állapotától függően számottevően változó. Fontosabb összetevői a polifenolos vegyületek (fenolsavak, flavonoidok, flavonoid-észterek, diterpének, szeszkviterpének), lignánok, aromás aldehidek, alkoholok, aminosavak, zsírsavak, szerves savak, szénhidrogének, vitaminok és ásványi anyagok. A propolisz gyógyhatású élelmiszernek tekinthető. A belőle készült kivonatok antibakteriális, antivirális és gombaölő hatással rendelkeznek. A propolisz – korlátozott mennyiségben – emberi fogyasztásra is alkalmas. A propolisz biztonságos dózisa egészséges emberek számára 70 mg/nap. Dolgozatunkkal a propolisznak az emberi egészségre gyakorolt kedvező hatásairól adunk rövid szakirodalmi áttekintést. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Természetes gyógymód - méz, Méz - gyógyászat, Propolisz, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia 
700 0 2 |a Veresné Bálint Márta  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79485/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4020-4027.pdf  |z Dokumentum-elérés