A propolisz jellemzői és felhasználási lehetőségei
A propolisz (méhszurok) a méhészetek rendkívül értékes „melléktermékei”. Összetevői között számos, az emberi szervezetre előnyös hatást gyakorló bioaktív anyag található, ezért a propoliszt az emberiség több évezrede használja elsősorban gyógyászati, esetenként kozmetikai célokra. E vegyületből napj...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2022
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
68 No. 3 |
Kulcsszavak: | Természetes gyógymód - méz, Méz - gyógyászat, Propolisz, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia |
Tárgyszavak: | |
doi: | 10.52091/EVIK-2022/3-4-HUN |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79485 |
LEADER | 02345nab a2200253 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79485 | ||
005 | 20230826080024.0 | ||
008 | 230714s2022 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
024 | 7 | |a 10.52091/EVIK-2022/3-4-HUN |2 doi | |
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Benedek Csilla | |
245 | 1 | 2 | |a A propolisz jellemzői és felhasználási lehetőségei |h [elektronikus dokumentum] / |c Benedek Csilla |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2022 | ||
300 | |a 4020-4027 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 68 No. 3 | |
520 | 3 | |a A propolisz (méhszurok) a méhészetek rendkívül értékes „melléktermékei”. Összetevői között számos, az emberi szervezetre előnyös hatást gyakorló bioaktív anyag található, ezért a propoliszt az emberiség több évezrede használja elsősorban gyógyászati, esetenként kozmetikai célokra. E vegyületből napjainkban is számos, gyógyszer- és kozmetikai készítményt állítanak elő. Összetétele a földrajzi helytől, az előállító méhek egészségi állapotától függően számottevően változó. Fontosabb összetevői a polifenolos vegyületek (fenolsavak, flavonoidok, flavonoid-észterek, diterpének, szeszkviterpének), lignánok, aromás aldehidek, alkoholok, aminosavak, zsírsavak, szerves savak, szénhidrogének, vitaminok és ásványi anyagok. A propolisz gyógyhatású élelmiszernek tekinthető. A belőle készült kivonatok antibakteriális, antivirális és gombaölő hatással rendelkeznek. A propolisz – korlátozott mennyiségben – emberi fogyasztásra is alkalmas. A propolisz biztonságos dózisa egészséges emberek számára 70 mg/nap. Dolgozatunkkal a propolisznak az emberi egészségre gyakorolt kedvező hatásairól adunk rövid szakirodalmi áttekintést. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Természetes gyógymód - méz, Méz - gyógyászat, Propolisz, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia | ||
700 | 0 | 2 | |a Veresné Bálint Márta |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79485/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4020-4027.pdf |z Dokumentum-elérés |