Zsírban oldódó A-, D2-, D3-, E- és K3-vitaminok meghatározása izotóphígítással és LC-MS/MS műszeregyüttessel
Közleményünk célja élelmiszerekben (búzaliszt, üdítő, pezsgőtabletta) és étrendkiegészítőkben alacsony mennyiségben előforduló zsírban oldódó A-, D2-, D3-, E-vitaminok teljes (természetes eredetű és hozzáadott) meghatározása folyadékkromatográfiás tandem tömegspektrometriai (LC-MS/MS) módszerrel. A...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2022
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
68 No. 3 |
Kulcsszavak: | Folyadékkromatográfia, Tömegspektrometria, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Analitikai kémia - módszer, Vitaminok - analitikai kémia - módszer |
Tárgyszavak: | |
doi: | 10.52091/EVIK-2022/3-2-HUN |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79481 |
LEADER | 03121nab a2200289 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79481 | ||
005 | 20230826080040.0 | ||
008 | 230714s2022 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
024 | 7 | |a 10.52091/EVIK-2022/3-2-HUN |2 doi | |
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Tölgyesi Ádám | |
245 | 1 | 0 | |a Zsírban oldódó A-, D2-, D3-, E- és K3-vitaminok meghatározása izotóphígítással és LC-MS/MS műszeregyüttessel |h [elektronikus dokumentum] / |c Tölgyesi Ádám |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2022 | ||
300 | |a 3982-3993 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 68 No. 3 | |
520 | 3 | |a Közleményünk célja élelmiszerekben (búzaliszt, üdítő, pezsgőtabletta) és étrendkiegészítőkben alacsony mennyiségben előforduló zsírban oldódó A-, D2-, D3-, E-vitaminok teljes (természetes eredetű és hozzáadott) meghatározása folyadékkromatográfiás tandem tömegspektrometriai (LC-MS/MS) módszerrel. A mintákat a célkomponensek izotópjelölt származékaival hígítottuk (A-vitamin-d6, D2-vitamin-d3, D3-vitamin-d3, E-vitamin-d6), majd az extrakciót és szappanosítást követően folyadék-folyadék extrakcióval tisztítottuk azokat. Egy oldószercserét követően C8-as HPLC oszlopon savas mozgófázisok (0,1% hangyasav vízben/ metanolban) alkalmazásával és LC-MS/MS technikával határoztuk meg a vitaminok koncentrációját. Táplálék kiegészítőkben fontos lehet a zsírban oldódó K3-vitamin vizsgálata is, mert a K3-vitamin alkalmazása humán készítményekben jelenleg nem engedélyezett. A K3-vitamin meghatározása során szappanosításra nincs szükség, szerkezetéből adódóan a lúgos hidrolízis a K3-vitamin bomlásához vezetne, így ezt a komponenst egy, a többi vitamintól eltérő módszerrel vizsgáltuk. A K3-vitamin kis mennyiségben történő LC-MS/MS jellegű vizsgálata a K3-vitamin MS készülékben mutatott alacsony érzékenysége miatt bonyolultabb, mint a többi vitaminé. A K3- vitamin meghatározását ezért L-ciszteinnel, mint származékképző reagenssel történő kémiai származékképzést követően végeztük, szintén izotóphígítással és LC-MS/MS technikával. A módszereket laboratóriumon belüli validálását követően hazai és nemzetközi körvizsgálatokban sikeresen alkalmaztuk csecsemő tápszerben és folyékony vitamin készítményben. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Folyadékkromatográfia, Tömegspektrometria, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Analitikai kémia - módszer, Vitaminok - analitikai kémia - módszer | ||
700 | 0 | 1 | |a Girincsi Evelin |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Hermann Viktória |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Simon Andrea |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Bálint Mária |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79481/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_3982-3993.pdf |z Dokumentum-elérés |