In vitro tesztrendszer alkalmazása probiotikus baktériumtörzsek szelektálására

Vizsgálataink célja olyan in vitro módszerek értékelése volt, amelyekkel egyszerűen és hatékonyan lehet feltételezetten probiotikus baktériumtörzseket szelektálni. A szóba jöhető eljárások közül a következőket teszteltük: szelektív táptalajon való tenyésztés, Gram-festés, kataláz-próba, hemolízis-,...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Süle Judit
Varga László
Hatvan Zoltán
Kerényi Zoltán
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2022
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 68 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás, In vitro módszer
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2022/2-4-HUN

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79471
LEADER 02765nab a2200277 i 4500
001 acta79471
005 20230826080038.0
008 230714s2022 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/EVIK-2022/2-4-HUN  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Süle Judit 
245 1 3 |a In vitro tesztrendszer alkalmazása probiotikus baktériumtörzsek szelektálására  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Süle Judit 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2022 
300 |a 3904-3915 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 68 No. 2 
520 3 |a Vizsgálataink célja olyan in vitro módszerek értékelése volt, amelyekkel egyszerűen és hatékonyan lehet feltételezetten probiotikus baktériumtörzseket szelektálni. A szóba jöhető eljárások közül a következőket teszteltük: szelektív táptalajon való tenyésztés, Gram-festés, kataláz-próba, hemolízis-, klonalitás-, aggregációs képesség-, gyomorsavtűrés- és epesavtűrés-vizsgálat. Kísérleteinkbe Erdélyben előállított nyers juhtej-, aludttej- és juhsajt-mintákból izolált, összesen 217 db baktériumtörzset vontunk be. A hemolizáló és a probiotikumokra nem jellemző Gram-negatív, valamint kataláz-pozitív fenotípust mutató izolátumokat kizártuk a vizsgálatokból. Az egyed szintű polimorfizmusok feltárására alkalmas RAPD-PCR vizsgálatok eredményei alapján összesen 34 klónosztályt és 57 egyedi RAPD mintázattal rendelkező törzset különböztettünk meg. Az így leszűkített 34 klónosztályból egy-egy törzset kiválasztottunk, majd teszteltük azok aggregációs képességét, továbbá sav-, és epesav-tűrését. Összesen hat izolátumnál mértük a probiotikus törzsekre jellemzően magas, 70% feletti aggregációs értéket. A savval vagy epesavval kiegészített szilárd táptalaj felületén végzett jelenlét–hiány vizsgálatok során sikerült több, kimondottan sav- és epesav-tűrő törzset is szelektálnunk. Eredményeink alapján kiválasztottuk a további tesztekbe – pl. antibiotikum-rezisztencia és antimikrobiális aktivitás vizsgálatokba – bevonandó izolátumokat. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás, In vitro módszer 
700 0 1 |a Varga László  |e aut 
700 0 1 |a Hatvan Zoltán  |e aut 
700 0 1 |a Kerényi Zoltán  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79471/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_02_3904-3915.pdf  |z Dokumentum-elérés