In vitro tesztrendszer alkalmazása probiotikus baktériumtörzsek szelektálására
Vizsgálataink célja olyan in vitro módszerek értékelése volt, amelyekkel egyszerűen és hatékonyan lehet feltételezetten probiotikus baktériumtörzseket szelektálni. A szóba jöhető eljárások közül a következőket teszteltük: szelektív táptalajon való tenyésztés, Gram-festés, kataláz-próba, hemolízis-,...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2022
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
68 No. 2 |
Kulcsszavak: | Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás, In vitro módszer |
Tárgyszavak: | |
doi: | 10.52091/EVIK-2022/2-4-HUN |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79471 |
LEADER | 02765nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79471 | ||
005 | 20230826080038.0 | ||
008 | 230714s2022 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
024 | 7 | |a 10.52091/EVIK-2022/2-4-HUN |2 doi | |
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Süle Judit | |
245 | 1 | 3 | |a In vitro tesztrendszer alkalmazása probiotikus baktériumtörzsek szelektálására |h [elektronikus dokumentum] / |c Süle Judit |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2022 | ||
300 | |a 3904-3915 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 68 No. 2 | |
520 | 3 | |a Vizsgálataink célja olyan in vitro módszerek értékelése volt, amelyekkel egyszerűen és hatékonyan lehet feltételezetten probiotikus baktériumtörzseket szelektálni. A szóba jöhető eljárások közül a következőket teszteltük: szelektív táptalajon való tenyésztés, Gram-festés, kataláz-próba, hemolízis-, klonalitás-, aggregációs képesség-, gyomorsavtűrés- és epesavtűrés-vizsgálat. Kísérleteinkbe Erdélyben előállított nyers juhtej-, aludttej- és juhsajt-mintákból izolált, összesen 217 db baktériumtörzset vontunk be. A hemolizáló és a probiotikumokra nem jellemző Gram-negatív, valamint kataláz-pozitív fenotípust mutató izolátumokat kizártuk a vizsgálatokból. Az egyed szintű polimorfizmusok feltárására alkalmas RAPD-PCR vizsgálatok eredményei alapján összesen 34 klónosztályt és 57 egyedi RAPD mintázattal rendelkező törzset különböztettünk meg. Az így leszűkített 34 klónosztályból egy-egy törzset kiválasztottunk, majd teszteltük azok aggregációs képességét, továbbá sav-, és epesav-tűrését. Összesen hat izolátumnál mértük a probiotikus törzsekre jellemzően magas, 70% feletti aggregációs értéket. A savval vagy epesavval kiegészített szilárd táptalaj felületén végzett jelenlét–hiány vizsgálatok során sikerült több, kimondottan sav- és epesav-tűrő törzset is szelektálnunk. Eredményeink alapján kiválasztottuk a további tesztekbe – pl. antibiotikum-rezisztencia és antimikrobiális aktivitás vizsgálatokba – bevonandó izolátumokat. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás, In vitro módszer | ||
700 | 0 | 1 | |a Varga László |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Hatvan Zoltán |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Kerényi Zoltán |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79471/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_02_3904-3915.pdf |z Dokumentum-elérés |