Relationships amongst phenylthiocarbamide sensitivity, body composition, coffee and tea consumption

Polymorphisms of TAS2R38 gene responsible for bitter taste perception elicit a bimodal receptor response in the population upon the detection of phenylthiocarbamide and 6-n-propylthiouracil, respectively. Genetic differences in sensitivity to phenylthiocarbamide and 6-n-propylthiouracil may affect b...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Biró Barbara
Koren Dániel
Lichthammer Adrienn
Veresné Bálint Márta
Gere Attila
Kókai Zoltán
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2022
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 68 No. 2
Kulcsszavak:Ízérzékelés, Testtömegindex, Fogyasztói magatartás, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2022/2-1-ENG

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79466
LEADER 03095nab a2200301 i 4500
001 acta79466
005 20230826080024.0
008 230714s2022 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/EVIK-2022/2-1-ENG  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Biró Barbara 
245 1 0 |a Relationships amongst phenylthiocarbamide sensitivity, body composition, coffee and tea consumption  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Biró Barbara 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2022 
300 |a 3855-3865 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 68 No. 2 
520 3 |a Polymorphisms of TAS2R38 gene responsible for bitter taste perception elicit a bimodal receptor response in the population upon the detection of phenylthiocarbamide and 6-n-propylthiouracil, respectively. Genetic differences in sensitivity to phenylthiocarbamide and 6-n-propylthiouracil may affect body composition, food preferences, and frequency of consuming different food types. To date, no publication has been published in Hungary on the joint study of these factors. The aim of the present research is to find correlations between phenylthiocarbamide taster status and body composition, and the frequency of consumption of different bitter-tasting foods. In the study, a taster status survey of participants (n = 170), a bioimpedance-based body composition analysis (n = 96) and completed a food frequency questionnaire of bitter foods (n = 170) were conducted. Descriptive statistical methods, cross-tabulation analysis, multiple correspondence analysis, and Mann-Whitney test were used for data analysis at 5% significance level. The proportions of the taster and non-taster categories proved to be the same as reported by international literature (70%/30% respectively). There were no significant correlations among taster status and the other examined parameters, however, based on the multiple correspondence analysis, the observed trends are in accordance with the international literature. There were significant correlations among gender, body composition and some variables describing food preference. Based on the literature data and our own results, there can be a relationship between genotype and body composition, and genotype and food choice. Further analyses with large-sample size and representative research are needed to substantiate these assumptions. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Ízérzékelés, Testtömegindex, Fogyasztói magatartás, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás 
700 0 1 |a Koren Dániel  |e aut 
700 0 1 |a Lichthammer Adrienn  |e aut 
700 0 2 |a Veresné Bálint Márta  |e aut 
700 0 2 |a Gere Attila  |e aut 
700 0 2 |a Kókai Zoltán  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79466/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_02_3855-3865.pdf  |z Dokumentum-elérés