Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása
A Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható termések származási országuk tekintetében nagy változékonyságot mutatnak. Hipotézisünk szerint ez a sokféleség megmutatkozik a tápanyagtartalom mennyiségében is. Kísérleteink során különböző származási helyről érkező jázminrizs, lencse és szárazbab t...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2022
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
68 No. 1 |
Kulcsszavak: | Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat |
Tárgyszavak: | |
doi: | 10.52091/EVIK-2022/1-3-HUN |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79455 |
LEADER | 02198nab a2200253 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79455 | ||
005 | 20230826080035.0 | ||
008 | 230714s2022 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
024 | 7 | |a 10.52091/EVIK-2022/1-3-HUN |2 doi | |
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Répás Zoltán | |
245 | 1 | 0 | |a Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása |h [elektronikus dokumentum] / |c Répás Zoltán |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2022 | ||
300 | |a 3746-3762 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 68 No. 1 | |
520 | 3 | |a A Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható termések származási országuk tekintetében nagy változékonyságot mutatnak. Hipotézisünk szerint ez a sokféleség megmutatkozik a tápanyagtartalom mennyiségében is. Kísérleteink során különböző származási helyről érkező jázminrizs, lencse és szárazbab tápanyagés ásványanyag-tartalmának meghatározását végeztük el, az eredményeket leíró statisztikai módszerekkel elemeztük. Munkánk célja az volt, hogy a világ különböző országaiból származó alapanyagokból legyenek alapadataink, amelyeket összehasonlíthatunk a magyarországi alapadatokkal. Az eredmények értékelése során a makrotápanyagok trendszerű változását tapasztaltuk, a termények ásványanyag tartalma több esetben közepes vagy erős változékonyságú volt. Eredményeink alapján javasolható, hogy a szakértők gyakrabban újítsák meg az alapadatokat – tekintettel az egyre globalizált világra –, és vegyék figyelembe a termények származási ország szerinti változékonyságát. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat | ||
700 | 0 | 1 | |a Győri Zoltán |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79455/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3746-3762.pdf |z Dokumentum-elérés |