Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása

A Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható termések származási országuk tekintetében nagy változékonyságot mutatnak. Hipotézisünk szerint ez a sokféleség megmutatkozik a tápanyagtartalom mennyiségében is. Kísérleteink során különböző származási helyről érkező jázminrizs, lencse és szárazbab t...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Répás Zoltán
Győri Zoltán
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2022
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 68 No. 1
Kulcsszavak:Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2022/1-3-HUN

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79455
LEADER 02198nab a2200253 i 4500
001 acta79455
005 20230826080035.0
008 230714s2022 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/EVIK-2022/1-3-HUN  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Répás Zoltán 
245 1 0 |a Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Répás Zoltán 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2022 
300 |a 3746-3762 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 68 No. 1 
520 3 |a A Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható termések származási országuk tekintetében nagy változékonyságot mutatnak. Hipotézisünk szerint ez a sokféleség megmutatkozik a tápanyagtartalom mennyiségében is. Kísérleteink során különböző származási helyről érkező jázminrizs, lencse és szárazbab tápanyagés ásványanyag-tartalmának meghatározását végeztük el, az eredményeket leíró statisztikai módszerekkel elemeztük. Munkánk célja az volt, hogy a világ különböző országaiból származó alapanyagokból legyenek alapadataink, amelyeket összehasonlíthatunk a magyarországi alapadatokkal. Az eredmények értékelése során a makrotápanyagok trendszerű változását tapasztaltuk, a termények ásványanyag tartalma több esetben közepes vagy erős változékonyságú volt. Eredményeink alapján javasolható, hogy a szakértők gyakrabban újítsák meg az alapadatokat – tekintettel az egyre globalizált világra –, és vegyék figyelembe a termények származási ország szerinti változékonyságát. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat 
700 0 1 |a Győri Zoltán  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79455/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3746-3762.pdf  |z Dokumentum-elérés