Kereskedelmi forgalomban kapható kapszulás kávék akrilamid tartalma

A kapszulás kávék fogyasztása egyre gyakoribb a mindennapi életben. Ma már számos kutatás támasztja alá a megfelelő mennyiségű kávé fogyasztás jótékony hatásait. Kedvező hatásai ellenére megvannak a kávéfogyasztás hátrányai is. Például a pörköltkávéban megtalálható akrilamid, amely a pörkölés során...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Schmidt Noémi
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2021
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 67 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - élelmiszeripar, Kávé, Akrilamid
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2021/4-4-HUN

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79445
LEADER 02327nab a2200241 i 4500
001 acta79445
005 20230826080531.0
008 230713s2021 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/EVIK-2021/4-4-HUN  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Schmidt Noémi 
245 1 0 |a Kereskedelmi forgalomban kapható kapszulás kávék akrilamid tartalma  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Schmidt Noémi 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2021 
300 |a 3679-3685 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 67 No. 4 
520 3 |a A kapszulás kávék fogyasztása egyre gyakoribb a mindennapi életben. Ma már számos kutatás támasztja alá a megfelelő mennyiségű kávé fogyasztás jótékony hatásait. Kedvező hatásai ellenére megvannak a kávéfogyasztás hátrányai is. Például a pörköltkávéban megtalálható akrilamid, amely a pörkölés során keletkezik, egészségügyi kockázatot jelent. Az akrilamidot a Rákkutatási Hivatal (International Agency for Research on Cancer – IARC) a 2A csoportba sorolta be, mint valószínű emberi rákkeltő [1]. A pörkölési technológiai paraméterek hatással vannak a termékben képződő akrilamid mennyiségére. A világos pörkölésű kávék nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezt a vegyületet, mint a sötét pörkölésűek. Az őrölt kávétermékek akrilamid-tartalmának vizsgálatára számos tanulmány született, azonban a kapszulás kávék ilyen téren még nem kaptak hasonló figyelmet. Tanulmányomban különböző típusú kereskedelmi forgalomban kapható kapszulás kávék akrilamid tartalmát vizsgáltam HPLC-MS/MS méréssel. A koffeinmentes kávék előállítása eltérő technológiával történik, így ezekből a típusokból is vizsgálat alá vetettem néhányat. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - élelmiszeripar, Kávé, Akrilamid 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79445/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3679-3685.pdf  |z Dokumentum-elérés