Élelmiszerekből izolált staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata

A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) törzsek élelmiszerláncban előforduló jelenlétét számos tanulmány igazolta az Európai Unióban, azonban Magyarországon kevés adat áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Jelen vizsgálat célja az élelmiszerekből izolált Staphylococcus törzsek antib...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Horváth Brigitta
Peles Ferenc
Gasparikné Reichardt Judit
Pocklán Edit
Sipos Rita
Erős Ágnes
Petróczki Flóra Mária
Szűcs Kata Dorina
Albert Ervin
Micsinai Adrienn
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2021
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 67 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszerbiztonság, Mikrobiológia - módszer - élelmiszeripar
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2021/2-1-HUN

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79417
LEADER 02554nab a2200349 i 4500
001 acta79417
005 20230826080523.0
008 230713s2021 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/EVIK-2021/2-1-HUN  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Horváth Brigitta 
245 1 0 |a Élelmiszerekből izolált staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Horváth Brigitta 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2021 
300 |a 3361-3371 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 67 No. 2 
520 3 |a A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) törzsek élelmiszerláncban előforduló jelenlétét számos tanulmány igazolta az Európai Unióban, azonban Magyarországon kevés adat áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Jelen vizsgálat célja az élelmiszerekből izolált Staphylococcus törzsek antibiotikum rezisztenciájának vizsgálata klasszikus mikrobiológiai, molekuláris biológiai módszerekkel és MALDI-TOF-MS technikával, továbbá az antibiotikum rezisztens törzsek multilókusz szekvencia tipizálása (MLST). A vizsgálat során 47 koaguláz-pozitív (CPS) és 30 koaguláz-negatív Staphylococcus (CNS) izolátumot gyűjtöttünk. A MALDI-TOF-MS vizsgálat során minden CPS izolátum (n=47) S. aureus fajnak bizonyult, míg a CNS törzsek esetében 8 különböző fajt azonosítottunk. Két S. aureus törzs esetében állapítottunk meg methicillin-rezisztenciát, amelyek közül az egyik izolátum eddig még nem ismert szekvencia típusba, míg a másik MRSA törzs az ST398 típusba tartozott, amely a mezőgazdasági haszonállatokból izolált MRSA törzsek leggyakoribb típusa az EU/EGT területén. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerbiztonság, Mikrobiológia - módszer - élelmiszeripar 
700 0 1 |a Peles Ferenc  |e aut 
700 0 2 |a Gasparikné Reichardt Judit  |e aut 
700 0 2 |a Pocklán Edit  |e aut 
700 0 2 |a Sipos Rita  |e aut 
700 0 2 |a Erős Ágnes  |e aut 
700 0 2 |a Petróczki Flóra Mária  |e aut 
700 0 2 |a Szűcs Kata Dorina  |e aut 
700 0 2 |a Albert Ervin  |e aut 
700 0 2 |a Micsinai Adrienn  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79417/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3361-3371.pdf  |z Dokumentum-elérés