A sörtörköly, mint söripari melléktermék sütőiparban történő alkalmazása

Az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítása napjaink egyik fontos környezetvédelmi és gazdasági feladata. Az élelmiszeripari termelés során keletkező melléktermékeket jellemzően takarmányozási célokra hasznosítják, de ezek az anyagok számos esetben az emberi élelmiszerek gyártása során is hasznos...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Nagy Vivien
Diósi Gerda
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2021
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 67 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszeripari technológia, Sütőipar, Sörtörköly, Táplálkozástudomány
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2021/1-5-HUN

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79415
LEADER 02580nab a2200253 i 4500
001 acta79415
005 20230826080528.0
008 230713s2021 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/EVIK-2021/1-5-HUN  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Nagy Vivien 
245 1 2 |a A sörtörköly, mint söripari melléktermék sütőiparban történő alkalmazása  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Nagy Vivien 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2021 
300 |a 3327-3338 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 67 No. 1 
520 3 |a Az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítása napjaink egyik fontos környezetvédelmi és gazdasági feladata. Az élelmiszeripari termelés során keletkező melléktermékeket jellemzően takarmányozási célokra hasznosítják, de ezek az anyagok számos esetben az emberi élelmiszerek gyártása során is hasznosíthatók lehetnek. A sörgyártás során visszamaradt törköly kedvező beltartalmi paraméterekkel rendelkező, alacsony cukor-, magas rost- és fehérjetartalmú melléktermék. Kísérleteink irányvonala a sörtörköly élelmiszeriparba történő visszavezetése, az innováció és fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a Magyar Élelmiszerkönyvben megfogalmazott és szabályozott, közforgalomban kapható sütőipari (sós tallér/ostya) termékekben való hasznosíthatósága volt. A sörtörköly növényi fehérjékből és rostokból áll (inaktív maláta), amely sütőipari termékek készítésénél az összetételi jellemzők javulását eredményezheti. Kutatásunk során sörtörköllyel dúsított tallérokat készítettünk, amelyek kedvező paraméterei közül kiemelendő a magas élelmirost-tartalom, amely hozzájárulhat a fogyasztók egészségtudatos táplálkozásának megvalósításához. Az élelmirostban gazdag táplálkozás, megfelelő mennyiségű testmozgással kombinálva csökkentheti egyes betegségek (pl. daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedések) kialakulásának kockázatát. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszeripari technológia, Sütőipar, Sörtörköly, Táplálkozástudomány 
700 0 1 |a Diósi Gerda  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79415/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3327-3338.pdf  |z Dokumentum-elérés