Application of the SPME technique for determinate the quality indicators of dairy products

Solid Phase Microextraction (SPME) is a relatively new extraction technique that combines taking samples from a mixture with a simpler desorption of the components to be analyzed of the unenriched sample in its original state in the analytical instrument. Based on a large number of publications in t...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Székelyhidi Rita
Hanczné Lakatos Erika
Ajtony Zsolt
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2020
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 66 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Tej, Tejtermékek
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79396
LEADER 02136nab a2200253 i 4500
001 acta79396
005 20230826080829.0
008 230713s2020 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Székelyhidi Rita 
245 1 0 |a Application of the SPME technique for determinate the quality indicators of dairy products  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Székelyhidi Rita 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2020 
300 |a 3194-3201 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 66 No. 4 
520 3 |a Solid Phase Microextraction (SPME) is a relatively new extraction technique that combines taking samples from a mixture with a simpler desorption of the components to be analyzed of the unenriched sample in its original state in the analytical instrument. Based on a large number of publications in the literature, the authors describe the possibilities of using the SPME technique in the case of dairy products. The main groups of components that can be detected by the SPME sampling procedure, such as fatty acids, aldehydes and ketones, esters, alcohols, sulfur-containing organic compounds, furans, phenols and terpenoids are presented, through examples in the literature. Due to the limited scope of the manuscript, the authors report only on the possibilities of sample preparation using the SPME technique. Instrumental analytical methods following solid state microextraction, mainly using gas or liquid chromatography, are not described. Details of instrumental analyses are available in the cited literature sources. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Tej, Tejtermékek 
700 0 2 |a Hanczné Lakatos Erika  |e aut 
700 0 2 |a Ajtony Zsolt  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79396/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3194-3201.pdf  |z Dokumentum-elérés