Application of in vitro human digestion models in the field of nutrition science

Simulating digestion that takes place in the gastrointestinal tract is a widely used pro-cedure in various fields of food and nutrition science, as well as in the pharmaceuti-cal industry, as it is less costly and labor-intensive in human clinical trials and animal experiments, while not raising eth...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Antal Otília
Némethné Szerdahelyi Emőke
Takács Krisztina
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2020
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 66 No. 4
Kulcsszavak:In vitro emésztési modellek, Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79390
LEADER 02502nab a2200253 i 4500
001 acta79390
005 20230826080823.0
008 230713s2020 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Antal Otília 
245 1 0 |a Application of in vitro human digestion models in the field of nutrition science  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Antal Otília 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2020 
300 |a 3150-3157 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 66 No. 4 
520 3 |a Simulating digestion that takes place in the gastrointestinal tract is a widely used pro-cedure in various fields of food and nutrition science, as well as in the pharmaceuti-cal industry, as it is less costly and labor-intensive in human clinical trials and animal experiments, while not raising ethical issues either. The process of digestion converts nutrients and bioactive compounds in foods into physiologically active compounds. In vitro digestion models have been proved to be effective tools for the complete understanding and observation of the complex transformation processes that occur during digestion. Of course, in vitro studies cannot be substitutes for in vivo experiments, but they play a key role in the pre-screening, ranking and classification of samples before in vivo studies. In this article, we show why in vitro digestion models are important, how and in what systems they can be used. Several in vitro digestion models have been developed in static, dynamic and semidynamic forms. In this summary, we present the unified static model developed within the framework of the COST INFOGEST program, a unified, convention-based protocol for in vitro digestion of food samples prepared with the involvement of more than 200 researchers from 32 countries. The application of the unified model allowed the comparison of the results of different research groups. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a In vitro emésztési modellek, Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás 
700 0 2 |a Némethné Szerdahelyi Emőke  |e aut 
700 0 2 |a Takács Krisztina  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79390/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3150-3157.pdf  |z Dokumentum-elérés