In vitro humán emésztési modellek alkalmazása a táplálkozástudomány területén

A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein a gyógyszeripar mellett, mivel a humán klinikai vizsgálatoknál és az állatkísérleteknél kevésbé költségés munkaigényes, és etikai problémákat sem vet fel. Az emé...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Antal Otília
Némethné Szerdahelyi Emőke
Takács Krisztina
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2020
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 66 No. 4
Kulcsszavak:In vitro emésztési modellek, Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79389
LEADER 02662nab a2200253 i 4500
001 acta79389
005 20230826080823.0
008 230713s2020 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Antal Otília 
245 1 3 |a In vitro humán emésztési modellek alkalmazása a táplálkozástudomány területén  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Antal Otília 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2020 
300 |a 3140-3149 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 66 No. 4 
520 3 |a A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein a gyógyszeripar mellett, mivel a humán klinikai vizsgálatoknál és az állatkísérleteknél kevésbé költségés munkaigényes, és etikai problémákat sem vet fel. Az emésztés folyamata az élelmiszerekben található tápanyagokat és bioaktív vegyületeket fiziológiailag aktív vegyületekké alakítja. Az in vitro emésztési modellek hatékony eszköznek bizonyulnak az emésztés során zajló komplex transzformációs folyamatok teljeskörű megértésében, megfigyelésében. Természetesen az in vitro vizsgálatok nem helyettesíthetik az in vivo kísérleteket, de az in vivo vizsgálatok előtt a minták előszűrésében, rangsorolásában, osztályozásában kulcsfontosságú a szerepük. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért fontosak az in vitro emésztési modellek, hogyan és milyen felépítésű rendszerekben használhatók. Számos in vitro emésztési modellt alakítottak ki statikus, dinamikus és szemidinamikus formában. Jelen összefoglalónkban bemutatjuk a COST INFOGEST program keretében létrehozott egységesített statikus modellt, amely 32 ország több mint 200 kutatójának részvételével egyezményen alapuló egységes protokoll az élelmiszerminták in vitro emésztésére. Az egységesített modell alkalmazásával lehetővé vált a különböző kutatócsoportok eredményeinek összehasonlítása is. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a In vitro emésztési modellek, Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás 
700 0 2 |a Némethné Szerdahelyi Emőke  |e aut 
700 0 2 |a Takács Krisztina  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79389/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3140-3149.pdf  |z Dokumentum-elérés