In vitro humán emésztési modellek alkalmazása a táplálkozástudomány területén
A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein a gyógyszeripar mellett, mivel a humán klinikai vizsgálatoknál és az állatkísérleteknél kevésbé költségés munkaigényes, és etikai problémákat sem vet fel. Az emé...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2020
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
66 No. 4 |
Kulcsszavak: | In vitro emésztési modellek, Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79389 |
LEADER | 02662nab a2200253 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79389 | ||
005 | 20230826080823.0 | ||
008 | 230713s2020 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Antal Otília | |
245 | 1 | 3 | |a In vitro humán emésztési modellek alkalmazása a táplálkozástudomány területén |h [elektronikus dokumentum] / |c Antal Otília |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2020 | ||
300 | |a 3140-3149 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 66 No. 4 | |
520 | 3 | |a A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein a gyógyszeripar mellett, mivel a humán klinikai vizsgálatoknál és az állatkísérleteknél kevésbé költségés munkaigényes, és etikai problémákat sem vet fel. Az emésztés folyamata az élelmiszerekben található tápanyagokat és bioaktív vegyületeket fiziológiailag aktív vegyületekké alakítja. Az in vitro emésztési modellek hatékony eszköznek bizonyulnak az emésztés során zajló komplex transzformációs folyamatok teljeskörű megértésében, megfigyelésében. Természetesen az in vitro vizsgálatok nem helyettesíthetik az in vivo kísérleteket, de az in vivo vizsgálatok előtt a minták előszűrésében, rangsorolásában, osztályozásában kulcsfontosságú a szerepük. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért fontosak az in vitro emésztési modellek, hogyan és milyen felépítésű rendszerekben használhatók. Számos in vitro emésztési modellt alakítottak ki statikus, dinamikus és szemidinamikus formában. Jelen összefoglalónkban bemutatjuk a COST INFOGEST program keretében létrehozott egységesített statikus modellt, amely 32 ország több mint 200 kutatójának részvételével egyezményen alapuló egységes protokoll az élelmiszerminták in vitro emésztésére. Az egységesített modell alkalmazásával lehetővé vált a különböző kutatócsoportok eredményeinek összehasonlítása is. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a In vitro emésztési modellek, Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás | ||
700 | 0 | 2 | |a Némethné Szerdahelyi Emőke |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Takács Krisztina |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79389/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3140-3149.pdf |z Dokumentum-elérés |