Viruses in food - in the light of the new coronavirus pandemic

In the relation to the 2019-2020 years pandemic caused by SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2), this manuscript compiles a summary of the characteristics, mode of transmission and economic significance of human pathogen viruses related to food and food chain safety. In the in...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Bánáti Diána
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2020
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 66 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat, Világjárvány, Koronavírus járvány, Madárinfluenza, Sertésinfluenza, Élelmiszergazdaság
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79354
LEADER 01914nab a2200229 i 4500
001 acta79354
005 20230826080824.0
008 230712s2020 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Bánáti Diána 
245 1 0 |a Viruses in food - in the light of the new coronavirus pandemic  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Bánáti Diána 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2020 
300 |a 2906-2921 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 66 No. 2 
520 3 |a In the relation to the 2019-2020 years pandemic caused by SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2), this manuscript compiles a summary of the characteristics, mode of transmission and economic significance of human pathogen viruses related to food and food chain safety. In the initial period of the pandemic, it was uncertain whether SARS-CoV-2 could be spread through food. All major European and world food safety and epidemiological organizations (EFSA, WHO, CDC, FDA, etc.) claim that SARS-CoV-2 does not spread through food. However, we know that the virus is stable in aerosols and on certain surfaces for a few hours to days (up to 3 days). At the same time, the consequences of the COVID-19 pandemic on food, nutrition, health, the environment, and the entire food network are very diverse, which the author briefly reviews. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat, Világjárvány, Koronavírus járvány, Madárinfluenza, Sertésinfluenza, Élelmiszergazdaság 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79354/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2906-2921.pdf  |z Dokumentum-elérés