The characteristics of the consumption of medicinal herbs in Hungary

Our research we aimed to examine a topic that has so far not been explored. In our study we analysed consumer habits related to herbs in Hungary. The national representative questionnaire involved 1050 individuals. Several multivariable statistical techniques were applied for the analysis of the dat...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Polereczki Zsolt
Barna Fédra
Prokisch Lilla
Kovács Sándor
Kontor Enikő
Szakály Zoltán
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2019
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 65 No. 3
Kulcsszavak:Fogyasztói magatartás - Magyarország, Gyógynövények - Magyarország
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79301
LEADER 02576nab a2200289 i 4500
001 acta79301
005 20230826081142.0
008 230711s2019 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Polereczki Zsolt 
245 1 4 |a The characteristics of the consumption of medicinal herbs in Hungary  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Polereczki Zsolt 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2019 
300 |a 2636-2645 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 65 No. 3 
520 3 |a Our research we aimed to examine a topic that has so far not been explored. In our study we analysed consumer habits related to herbs in Hungary. The national representative questionnaire involved 1050 individuals. Several multivariable statistical techniques were applied for the analysis of the data: Principal Component Analysis (PCA), cluster analysis. In our analysis we found that one third of the respondents are regular consumers. Typically, they turn to herbs for colds, flu or stomach upsets. The most popular are chamomile, rosehip, and lime flowers (consumed in the form of dried or essential oils). As a new element in our research, we studied health attitudes to the use of medicinal herbs. Based on health attitudes, we identified a total of 5 influencing factors: health awareness, sport, healthy nutrition, medical check-ups and the presence of some illness. A total of 5 clusters were defined for these factors: comprehensive regenerators, seeking objective control, comprehensive health consciousness, regenerating with food, non-users. The most important element of our conclusions is that strengthening preventive healthcare can be one of the key factors in the growth of medicinal herb consumption. Medical feedback about the state of health makes people more willing to purchase herbs. The expert recommendation as the key communication channel is an important element too. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Fogyasztói magatartás - Magyarország, Gyógynövények - Magyarország 
700 0 1 |a Barna Fédra  |e aut 
700 0 1 |a Prokisch Lilla  |e aut 
700 0 1 |a Kovács Sándor  |e aut 
700 0 1 |a Kontor Enikő  |e aut 
700 0 1 |a Szakály Zoltán  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79301/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_03_2636-2645.pdf  |z Dokumentum-elérés