Nutritional analysis of coffee dregs for utilization purposes using classical, ICP-OES and FT-NIR techniques

Coffee dregs are a byproduct left behind in significant amounts after brewing coffee. Several researches have dealt with its utilization possibilities and have proven, in certain cases, its positive effect. In our study, the applicability of coffee dregs as a soil improver was investigated. The pH,...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Kárpáti Zsóka
Benes Eszter Luca
Fodor Marietta
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2018
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 64 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Kávézacc, Élelmiszerbiztonság
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79237
LEADER 01892nab a2200253 i 4500
001 acta79237
005 20230826081439.0
008 230710s2018 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Kárpáti Zsóka 
245 1 0 |a Nutritional analysis of coffee dregs for utilization purposes using classical, ICP-OES and FT-NIR techniques  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Kárpáti Zsóka 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2018 
300 |a 2178-2183 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 64 No. 3 
520 3 |a Coffee dregs are a byproduct left behind in significant amounts after brewing coffee. Several researches have dealt with its utilization possibilities and have proven, in certain cases, its positive effect. In our study, the applicability of coffee dregs as a soil improver was investigated. The pH, dry matter and water-soluble total salt content of coffee dregs, produced as the byproduct of coffee beverages prepared by the espresso method were determined. The mineral content of the samples was measured using the ICP-OES technique. The FT-NIR spectra of the samples were recorded and pattern recognition was carried out according to growing site and preparation method (French Press and Espresso) by the chemometric evaluation of the spectral data. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Kávézacc, Élelmiszerbiztonság 
700 0 1 |a Benes Eszter Luca  |e aut 
700 0 1 |a Fodor Marietta  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79237/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2178-2183.pdf  |z Dokumentum-elérés