Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában

A kísérleteknek meghatározó szerepük van valamennyi természettudományos tárgy oktatásában. Úgy tapasztaltuk, hogy a tanulók nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya a számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Cikksorozatunk folytatásaként ismét 10 egyszerű, fizikai, ké...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Szabó Gergely Levente
Szabó S. András
Izsák Margit
Bozi János
Tiszáné Kósa Eszter Imola
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2017
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 63 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - középiskola, Természettudományos nevelés - középiskola
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79168
LEADER 02339nab a2200277 i 4500
001 acta79168
005 20230826081803.0
008 230707s2017 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Szabó Gergely Levente 
245 1 0 |a Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Szabó Gergely Levente 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2017 
300 |a 1646-1653 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 63 No. 3 
520 3 |a A kísérleteknek meghatározó szerepük van valamennyi természettudományos tárgy oktatásában. Úgy tapasztaltuk, hogy a tanulók nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya a számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Cikksorozatunk folytatásaként ismét 10 egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le. Témaköreink a következők: napsugárzás hatásának kitett feketekávé és tej hőfokának mérése, hajszálcsövesség tanulmányozása feketekávéba vagy vörösborba mártott kockacukorral, méz viszkozitásának mérése, ételecet ecetsav-tartalmának meghatározása, étolaj viszkozitásának változása a hőmérséklet függvényében, koncentrációmérés Arkhimédész törvénye alapján, gyümölcsök savasságának mérése, szeszes italok alkoholtartalmának mérése, élesztőgomba mikroszkópos vizsgálata, alkoholos erjedés tanulmányozása élesztő hatására. A kísérletek során felhasznált élelmiszerek: alma, bor, ecet, élesztő, feketekávé, gyümölcslé, méz, napraforgóolaj, narancs, pálinka, rum, szacharóz, tej, vörösbor 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - középiskola, Természettudományos nevelés - középiskola 
700 0 1 |a Szabó S. András  |e aut 
700 0 1 |a Izsák Margit  |e aut 
700 0 1 |a Bozi János  |e aut 
700 0 2 |a Tiszáné Kósa Eszter Imola  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79168/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1646-1653.pdf  |z Dokumentum-elérés