Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában
A kísérleteknek meghatározó szerepük van valamennyi természettudományos tárgy oktatásában. Úgy tapasztaltuk, hogy a tanulók nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya a számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Cikksorozatunk folytatásaként ismét 10 egyszerű, fizikai, ké...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2017
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
63 No. 3 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - középiskola, Természettudományos nevelés - középiskola |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79168 |
LEADER | 02339nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79168 | ||
005 | 20230826081803.0 | ||
008 | 230707s2017 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Szabó Gergely Levente | |
245 | 1 | 0 | |a Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában |h [elektronikus dokumentum] / |c Szabó Gergely Levente |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2017 | ||
300 | |a 1646-1653 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 63 No. 3 | |
520 | 3 | |a A kísérleteknek meghatározó szerepük van valamennyi természettudományos tárgy oktatásában. Úgy tapasztaltuk, hogy a tanulók nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya a számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Cikksorozatunk folytatásaként ismét 10 egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le. Témaköreink a következők: napsugárzás hatásának kitett feketekávé és tej hőfokának mérése, hajszálcsövesség tanulmányozása feketekávéba vagy vörösborba mártott kockacukorral, méz viszkozitásának mérése, ételecet ecetsav-tartalmának meghatározása, étolaj viszkozitásának változása a hőmérséklet függvényében, koncentrációmérés Arkhimédész törvénye alapján, gyümölcsök savasságának mérése, szeszes italok alkoholtartalmának mérése, élesztőgomba mikroszkópos vizsgálata, alkoholos erjedés tanulmányozása élesztő hatására. A kísérletek során felhasznált élelmiszerek: alma, bor, ecet, élesztő, feketekávé, gyümölcslé, méz, napraforgóolaj, narancs, pálinka, rum, szacharóz, tej, vörösbor | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - középiskola, Természettudományos nevelés - középiskola | ||
700 | 0 | 1 | |a Szabó S. András |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Izsák Margit |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Bozi János |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Tiszáné Kósa Eszter Imola |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79168/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1646-1653.pdf |z Dokumentum-elérés |