A flow, mint a zenei teljesítményszorongás protektív faktora - Hajdú Virág (Impulzus : szegedi pszichológiai tanulmányok, 2022)
Jelen dolgozatban a zenei teljesítményszorongás és a flow-élmények kapcsolatának feltárását tűztük ki célul a témában fellelhető szakirodalom alapján. Megvizsgáltuk a lámpaláz hátterében álló személyiségvonásokat, továbbá kapcsolatát a perfekcionizmussal, a kötődéssel és a szociális szorongás zavarral. Ezt követően körüljártuk a flow fogalomkörét, kialakulásának előfeltételeit, dimenzióit, áttekintettük az áramlatélményekre hajlamos autotélikus személyiség jellemző vonásait. Ezután összevetettük a különböző álláspontokat a két fogalom kapcsolatának meghatározását illetően. Feltételezésünk szerint a flow-élmények átélése protektív tényezőként hat a zenei teljesítményszorongással szemben, melyet a szakirodalom is megerősíteni látszik a két változó között talált fordított irányú kapcsolattal. Ugyanakkor nem egyértelműek az eredmények a tekintetben, hogy az áramlatélmények milyen módon képesek csökkenteni a zenei teljesítményszorongást. Több vizsgálat is rámutatott, hogy célirányos zenei teljesítményt és képességeket fejlesztő tréningekkel lehetséges a zenei teljesítményszorongás megfelelő kezelése, a flow élmények gyakoriságának növelése, mely elősegíti a zenészek pszichológiai jóllétét, felváltja a maladaptív megküzdési stratégiákat, továbbá preventív tényezőként hat a kiégéssel és a korai pályaelhagyással szemben. Írásunkkal célunk a témát érintő empirikus kutatások, valamint a lámpalázat csökkentő tréningek megalapozása.