Candida auris az új "szupergomba" - Bohner Flóra; Gácser Attila (Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar Szeged, 2023)
A gombák által kiváltott fertőzések száma évek óta növekvő tendenciát mutat világszerte. Ezen megbetegedésekért nagy arányban a Candida nemzetség képviselői a felelősek, azonban a nemzetségen belül a fertőzést okozó fajok arányában változások figyelhetők meg az elmúlt években. Az egyik feltörekvő Candida faj a Candida auris, mely alig több mint 10 éves múltra tekint vissza, mégis a gomba ellenes szerekkel szembeni kiemelkedő arányú rezisztenciája, illetve klinikai környezetben való terjedése miatt kiemelt figyelemre tett szert. Ezen tulajdonságai miatt az antifungális rezisztencia kialakulásának, illetve hatásának vizsgálata C. auris esetében kiemelten fontos feladat.
Keywords: Természettudományok; Biológiai tudományok; Orvos- és egészségtudomány; Egészségtudományok