Ellenállás és együttműködés Szlukovényi Katalin Álomkonyha című verseskötetében - Friedrich Judit; Szlukovényi Katalin (Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport, Angol-Amerikai Intézet, Szegedi Tudományegyetem Szeged, 2022)
A társadalmi és társadalmi nemi szerepekkel való együttműködés, illetve a szerepelvárásokkal szembeni ellenállás lehetőségei már a borítón megjelennek Szlukovényi Katalin Álomkonyha (2020) című verseskötetében – erősen ironizáltan. A tanulmány azt vizsgálja, hogy a versek miként mutatják be a kognitív disszonancia felerősítése helyett – a döntéskényszernek ellenállva – az életmodellek együttes működtetésének gyakorlatát. Szlukovényi Katalin gondosan szerkesztett versei az interszekcionális identitás példái, ahol minden nyelvi elem számít: az irodalmi utalások, a költői kép és verssortörés, a fanyar humorba forduló zárlat. A figyelem maga a felkínált megoldás.
Keywords: Bölcsészettudományok; Nyelvek és irodalom