"Látom [...] emberi nyelv elmondani képtelen, mit két szemed isteni fénye éreztet velem" pillantások Petrarca Daloskönyvében - Vígh Éva; Petrarca Francesco (MTA-SZTE Antikvitás és reneszánsz: források és recepció Kutatócsoport Szeged, 2022)
Francesco Petrarcának az európai költészetet és nyelvezetét évszázadokig meghatározó Daloskönyve mindmáig többféle olvasatot nyújt olvasónak és kutatónak egyaránt. Jelen tanulmány – a testbeszédre vonatkozó részletes és összefoglaló gondolatmenet egy fejezeteként és a téma iránti figyelem felkeltése okán – a Daloskönyv verssoraiból a narratív és olykor ikonikus módon közvetített gesztusok közül a szem, azaz a pillantások, a tekintet által küldött és befogadott jelek üzenetére fókuszál bőséges idézetekkel. A testrészek hierarchikus viszonyára is tekintettel, ebben az összefüggésben – a kéz mellett legfontosabbnak tartott testrész – a szem az érzékelés, az értelmi felfogás és az érzelmek jeleinek közvetítője. A nonverbális kommunikáció költői megjelenésének kérdése, gyakorisága miatt is fontos elemzési mód a gesztusnyelv retorikai-poétikai funkciójának hangsúlyozásával. Francesco Petrarch’s Canzoniere, which for centuries has determined European poetry and poetic language, still offers multiple readings to readers and researchers at the same time. This study – as a chapter of an articulated and detailed research on the language of gestures in literature and with the purpose of attracting attention to the subject – focuses with a series of quotes on the message of the eyes, on the signals sent and received by the glances, including the gestures conveyed in a narrative and sometimes iconic way by the verses of the Canzoniere. Considering the hierarchical relationship of the parts of the body, the eye – understood in this context as the most important part of the body next to the hand – is the mediator of perception, intellectual conception, and the signals of emotions. The presence of nonverbal communication in poetry, also due to its frequency, is an important method of analysis by emphasizing the rhetorical-poetic function of the language of gestures.
Keywords: Bölcsészettudományok; Nyelvek és irodalom