Influence of somatic cell count in raw milk on cheese production

The purpose of this study is to determine the qualitative and quantitative changes of milk components due to the increased number of somatic cells and their influence on cheese production. During the study milk is categorized in three categories depending on the number of somatic cells. The average...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Kocoski Ljubce
Kalevska Tatjana
Trajkovska Biljana
Testületi szerző: Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely)
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Szeged 2011
Sorozat:Agrár- és vidékfejlesztési szemle 6 No. 1
Kulcsszavak:Sajttermelés, Tej - minőség
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/76079
LEADER 02058nab a2200253 i 4500
001 acta76079
005 20220629100659.0
008 220629s2011 hu o 0|| eng d
022 |a 1788-5345 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Kocoski Ljubce 
245 1 0 |a Influence of somatic cell count in raw milk on cheese production  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Kocoski Ljubce 
260 |a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar  |b Szeged  |c 2011 
300 |a 26-31 
490 0 |a Agrár- és vidékfejlesztési szemle  |v 6 No. 1 
520 3 |a The purpose of this study is to determine the qualitative and quantitative changes of milk components due to the increased number of somatic cells and their influence on cheese production. During the study milk is categorized in three categories depending on the number of somatic cells. The average number of somatic cells in milk from I category is 444.780/ml, II category 825.560/ml and in III category 1.242.220/ml. The average contents of milk: fat, proteins, lactose, dry matter, casein and whey proteins in milk from I category is 4,2%, 3,3%, 4,7%, 12,1%, 2,9%, 0,9%, respectively. In II category 4,1%, 3,2%, 4,3%, 11,6%, 2,7%, 1,0%, respectively, and 4,0%, 3,1%, 4,0%, 11,1%, 2,4%, 1,2%, respectively in milk from III category. The pH value of milk in I, II and III category is 6,627, 6,799 and 6,897, respectively. There is a positive correlation in all three milk categories between somatic cell count and the whey proteins, while negative correlating dependency was found between the other chemical parameters and somatic cell count. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
695 |a Sajttermelés, Tej - minőség 
700 0 1 |a Kalevska Tatjana  |e aut 
700 0 1 |a Trajkovska Biljana  |e aut 
710 |a Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely) 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/76079/1/agrarszemle_2011_001_suppl_026-031.pdf  |z Dokumentum-elérés