Kognitív gének - a munkamemória és a végrehajtó funkciók öröklődésének vizsgálata - Tápai Dorina (Szegedi pszichológiai tanulmányok, 2012)
Az emberek különböznek egymástól aszerint, hogy milyen jól működik a memóriájuk, tudnak-e fejszámolást végezni, vagy logikusan gondolkozni. A mentális képességek különbségét okozhatják veleszületett és környezeti hatások, de az máig kérdés, hogy melyik a meghatározóbb és milyen az egymáshoz való viszonyuk. 10 egypetéjű (monozigóta, MZ) és 7 kétpetéjű (dizigóta, DZ) ikerpár segítségével a munkamemória különböző komponenseit és a végrehajtó funkciók öröklődését vizsgáltuk. Az öröklődés dominánsabb hatását a verbális munkamemóriát mérő számterjedelem teszt, a temporális lebeny működéséhez kötött szemantikus fluencia és a komplex munkamemóriát mérő hallási mondatterjedelem tesztek esetén sikerült kimutatni. A közös, illetve az egyedi környezet szerepe szinte az összes vizsgált kognitív próba mentén jelentős volt. Jelen kutatásunk során megbecsültük, hogy a munkamemória működésének varianciáját milyen mértékben magyarázzák az örökletes és a környezeti tényezők. A pontosabb és megbízhatóbb eredmények érdekében fontos lenne a jövőben a viselkedésgenetika és a molekuláris biológia kutatási módszereit is bevonni a vizsgálatba.